EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Cпекулации с качеството на пшеницата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Cпекулации с качеството на пшеницата

mail16:26 | 29.07.2010прегледи 763 коментарикоментари 0


Според Николай Ценов, заместник-директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево и селекционер по пшеницата, се спекулира с твърденията за лошо качество на пшеницата от новата реколта. Той  смята, че целта на подобни твърдения е да се оправдае бъдещ внос на хлебно жито, което работи в интерес на търговците на зърно.
Ценов призова да се направи анализ, а не да се плашат хора и производители.
Истинският проблем според него е забавяне на жътвата, тъй като с всеки ден пшеницата олеква, понижава се хектолитърът й.  Има посеви в Добричко, в които прорастването е 50%, но има и такива с 1-2% прорастване. Картината е пъстра и е опасно да се правят генерални изводи. 
В момента добивите от пшеницата са 420-450 килограма от декар. Заради влагата земеделските производители използват сушилните си, за да понижат влажността до 13%. Според Ценов на фона на ситуацията с производството на пшеница в други части на Европа цената й у нас трябва да се повиши.
Експертът отбеляза, че няма опасност за зърнения баланс на страната, тъй като се произвежда два пъти повече пшеница, отколкото ни е необходимо.
През 2010 година ще се произведат около 3,2-3,3 милиона тона пшеница, а за осигуряване на зърнения баланс са необходими 1,8 милиона тона, заключава експертът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg