EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

COVID-19 & подкрепа за културата. Видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

COVID-19 & подкрепа за културата. Видео

mail13:31 | 25.09.2020прегледи 1829 коментарикоментари 0


Пандемията от COVID-19 доведе до затварянето на кина, театри, музеи, концертни зали и фестивали в целия ЕС. Макар че някои вече отвориха, продължаващите мерки за безопасност пречат за функционирането им на пълен капацитет.

Парламентът призовава за бърза и директна подкрепа за културния сектор. В резолюция, одобрена на 17 септември след пленарен дебат на 10 юли, депутатите подчертават, че финансовата помощ следва да дойде както от националните бюджети, така и от европейски средства.

Резолюцията изразява загриженост, че в плана за възстановяване на ЕС от кризата не са заделени конкретни средства за културния сектор. Затова Парламентът призовава поне 2% от средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост, който е част от плана за възстановяване, да бъдат заделени за сектора на културата и творчеството.

Депутатите също подчертават ключовата роля на програмата „Творческа Европа“ и призовават за удвояване на финансирането ѝ. През юни парламентарната комисия по култура и образование отправи критики за намалените средства за образование и култура в измененото предложение на Комисията за бюджета на ЕС.

Депутатите искат също така от Комисията да предложи нови начини за намаляване на отражението на кризата върху сектора.

Културата в Европа

Културата е не само важен елемент от ежедневието на европейците, но и има съществен принос за икономиката - по данни на Евростат в сектора на културата и творчеството в 27-те страни от ЕС работят 7,4 млн. души, или около 3,7% от всички заети. Културата също така помага за развитието на туризма - често пътуванията са свързани с посещения на паметници на културата или на събития.

Секторът се състои предимно от самонаети лица и малки предприятия, чиито доходи зависят в голяма степен от публични субсидии, частни спонсори, приходи от публика и от авторски права. Това го прави особено уязвим по време на криза.

През цялата криза с коронавируса Парламентът последователно призовава за подкрепа на културния сектор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg