EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Brexit: Компании се местят в Холандия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Brexit: Компании се местят в Холандия

mail14:09 | 28.08.2019прегледи 830 коментарикоментари 0


Заради планираното напускане на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври, близо 100 компании вече са се преместили от Обединеното кралство в Холандия, предаде "Ройтерс". 

Други 325 компании също обмислят подобен ход, показват данни на Холандската агенция за чуждестранни инвестиции. Фирмите са в сферата на финансите, информационните технологии, медиите, рекламата, науките за живота и здравето. 

„Несигурността в Обединеното кралство и възможността за излизане без сделка причиняват големи икономически притеснения за тези компании. За това, все повече компании се ориентират към Холандия като потенциална нова база на европейския пазар“, заяви Йероен Нийланд, комисар на Холандската агенция за чужди инвестиции (NFIA). 

Междувременно британският премиер Борис Джонсън заяви, че шансовете за сделка по Brexit се увеличават, след като е предал на лидерите на ЕС неговите послания за сметката по развода и „предпазния механизъм“ за ирландската граница. 

По-рано Джонсън каза, че Обединеното кралство ще плати само 1/4 от сметката по развода, ако има Brexit без сделка и че „предпазният механизъм“ трябва да отпадне от споразумението. 

Джонсън заяви, че има съвсем реален шанс Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври със сделка. Той обаче повтори, че постигнатото от Тереза Мей споразумение за напускане е „мъртво“ и предупреди, че при Brexit без сделка Великобритания не е задължена по закон да плати пълната сума от 39 милиарда паунда от "сделката по развода".

Ако Великобритания наистина плати само 9 от договорените 39 млрд. паунда задължения и обезщетения към страните от ЕС заради Brexit, това би трябвало да доведе до пренаписване на всички програми на ЕС.


Тагове: Брекзит, бизнес
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg