EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Brexit = бизнес риск за британските компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Brexit = бизнес риск за британските компании

mail12:38 | 05.04.2016прегледи 1407 коментарикоментари 0


Задаващият се референдум за по-нататъшното членство в Европейския съюз представлява най-голям риск за бизнес средата във Великобритания, показват резултати от ново тримесечно проучване на одиторската и консултантска компания "Делойт", проведено сред изпълнителните финансови директори на компаниите в страната.

На фона на рязкото засилване на несигурността, проучването показва, че има намаляване на бизнес настроенията и на апетита към риск, като най-съществено страдат плановете на компаниите за техните бъдещи капиталови разходи и за разкриването на нови работни места. Едва 18% от фирмите планират да увеличат наемането на работна сила - най-ниско ниво от края на 2012-а година насам, което представлява съществен спад  от 40% през последното тримесечие на миналата година.

Подкрепата сред финансовите директори на някои от най-големите компании в Обединеното кралство за оставането на страната в рамките на ЕС е по-висока през първото тримесечие в сравнение с края на 2015-а година. Запитани относно бъдещето на Великобритания в ЕС, 74% от анкетираните са за оставане в рамките на съюза спрямо 64% на това мнение през последните три месеца на предходната година.

Предстоящият на 23-ти юни референдум за бъдещето на Великобритания във или извън ЕС, заема първо място сред списъка с основни проблеми пред британския бизнес, показва проучването на "Делойт". Ключовият референдум се счита за по-голяма заплаха, отколкото икономическа несигурност в еврозоната, слабото вътрешно търсене и перспективите за покачване на лихвения процент от страна на Централната банка на Англия.

Въпреки повишената тревожност, породена от предстоящото на 23-ти юни гласуване, 26% от главните финансови директори на британските компании заявяват, че те вече са осъществили, или са в процес на провеждане на извънредни планове при евентуално излизане на Великобритания от ЕС (сценарий Brexit), докато 53% посочват, че те нямат подобни конкретни планове за действие.

Йън Стюарт, главен икономист в "Делойт" отбеляза, че референдумът за по-нататъшното членство в рамките на Европейския съюз представлява основен проблем за компаниите в страната.

Нарастващата несигурност подкопава апетита на компаниите за корпоративен риск. Редица корпорации стават все по предпазливи, като техните очаквания за разкриване на работни места и за бъдещи капиталови разходи вече са достигнали три годишни дъна, добави той.

Последното изследването на "Делойт" обхваща 120 финансови директори на компании, влизащи в британски фондов индекс FTSE 350, както и на други водещи фирми и беше проведено между 8-и и 21-ви март.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg