EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Bloomberg: Европа върви към ограничаване на ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Bloomberg: Европа върви към ограничаване на ВЕИ

mail10:30 | 09.06.2014прегледи 897 коментарикоментари 0


Преходът на Европа към енергийна система, основаваща се на възобновяема енергия, регистрира толкова голям напредък, че може да се наложи съоръжения за възобновяема енергия да бъдат спрени заради свръхпроизводство, пише агенция Bloomberg, цитирана от Аджерпрес. "Някои държави членки на ЕС напреднаха прекалено бързо с повишаване на дела на енергия от възобновяеми източници", посочи неотдавна европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Регионът има нужда от по-добра инфраструктура, за да управлява нарасналите количества енергия. Европейската комисия прогнозира, че са необходими около 200 млрд. евро за модернизиране на транспортните мрежи до 2020 година. Европейската мрежа на операторите на електропреносната система (ENTSO-E) предупреди миналия месец, че на осем европейски държави ще им се наложи да изнесат или да ограничат производството си на енергия, включително и от възобновяеми източници, в периодите на намалено търсене, главно по време на лятото. Според ENTSO-E най-сериозни рискове за транспортните мрежи има в България, Испания и Румъния, където капацитетът за износ на енергия към съседни държави е по-малко от половината от необходимия. "Ще има моменти, в които производството на вятърна енергия ще бъде прекалено голямо спрямо търсенето и тази ситуация ще става все по-честа при положение, че вятърните съоръжения нарастват", казва Гари Хорнбу, анализатор по енергия към Иненко Груп.

ЕС трябва да започне да контролира количеството на произведената възобновяема енергия, казва на свой ред Анри Пролио, генерален директор на Електрисите дьо Франс (EDF). "Колкото повече в системата се включва възобновяема енергия, толкова повече нарастват средствата под формата на субсидии", посочва Пролио. През 2012 година европейските правителства са отпуснали субсидии за $57 млрд. за проекти в сферата на зелената енергия, повече от половината от общата сума в световен мащаб - 101 млрд. евро. Това става в условията, при които търсенето на електричество в ЕС е достигнало максимално ниво през 2008 година, а през тази година би следвало да спадне с 0,3 на сто, според консултантската фирма IHS./Снимка: ЕП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg