EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Bloomberg: Газът и „Южен поток” теми на Путин в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Bloomberg: Газът и „Южен поток” теми на Путин в София

mail14:42 | 12.11.2010прегледи 501 коментарикоментари 0


Премиерът на Русия Владимир Путин пристига утре в България, за да обсъди проекта за газопровод "Южен поток" и цените на руския газ на фона на конкурентни проекти за доставка на горива до ЕС, предаде агенция Bloomberg.
Путин ще се срещне с колегата си Бойко Борисов и ще присъства на подписването на енергийни споразумения, се посочва в съобщение на сайта на руското правителство.
"Има интереси, има проблеми и не всички са решени", посочи ръководителят на Руската газова общност Валерий Язев.
Газпром - най-големият производител на газ в света - планира да построи газопровода, за да доставя газ на Източна, Централна и Южна Европа, заобикаляйки транзитни страни като Украйна. България подкрепя и проекта "Набуко", ръководен от О Ем Ви (OMV), чиято цел е да доставя газ от каспийския район и Близкия изток до Австрия през Турция и така да бъде намалена европейската зависимост от руски газ.
България се конкурира с Румъния за руския газопровод, тъй като Газпром обмисля и двата варианта за транзит. Българският кабинет одобри предложение за съвместна компания с Газпром, която да управлява българската част от проекта. Споразумението предвижда партньорство 50 на 50 процента между Газпром и Българския енергиен холдинг и ще бъде подписано при посещението на Путин в София.
Началото на изграждането на Южен поток е насрочено за 2013 година, като първите газови доставки се очакват през 2015 година. Капацитетът на газопровода ще бъде 63 милиарда кубични метра газ годишно.
Русия ще строи Южен поток, дори и да се подобри сътрудничеството с Украйна, каза Язев. Украйна, която доставя около 80 процента от руския газ за ЕС, се стреми да запази позицията си на основен транзитен доставчик, определяйки Южен поток като "прахосничество".
България може да се опита да получи намаляване на цената на газа с 5 процента, което по думите на Язев не е критично за нито една от двете страни и може да бъде постигнат компромис."Много е възможно те да поискат. Кой не иска намаляване на цените?", каза Язев. "Искания за по-евтин газ винаги се отправят при срещите с руските лидери," добави той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039