EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

BG Industry Map картографира 14 индустрии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BG Industry Map картографира 14 индустрии

mail07:10 | 14.09.2020прегледи 432 коментарикоментари 0


Министерство на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската работодателска асоциация Иновативни технологии (БРАИТ) представиха първия мапинг на българската индустрия в проекта BG Industry Map, който обединява в сайт информация за 14 водещи индустрии в страната.

Министър Борисов заяви, че проектът представя и информация за сферата на образованието, която за първи път бива поставяна в рамките на индустриален мапинг. BG Industry Map e информационен проект, който обединява силите на няколко клъстерни организации, което е изключително важно в настоящата безпрецедентна икономическа обстановка и ще има изключително положителен характер върху насърчаването на инвестициите в страната.

Изпълнителният директор на ИАНМСП – водещата организация в проекта, Бойко Таков, заяви, че проектът обединява карти на 14 български индустрии, като целта му е да бъде постоянно обновяван и развиван с допълване на карти на отделните индустрии. Той благодари на партньорите на Агенцията в проекта от БРАИТ и допълни, че той е плод на успешно партньорство между бизнеса и държавата.

По време на изготвянето на BG Industry Map са излезли изключително интересни факти относно броя на компаниите, които оперират в 14-те сектора. Така че поставянето на образованието на картата на българската индустрия е от огромно значение, защото темата е основополагаща, а ясният мониторинг ще окаже положителен ефект върху темата с кадрите и тяхната квалификация.

В рамките на събитието Любомир Станиславов представи презентация на BG Industry Map и информира, че всяка индустрия има два вида карти – за брой заети лица и за оборот, като идеята за проекта възниква в хода на работата между ИАНМСП и Аутомотив Клъстер България.

Той заяви, че сайтът https://bgindustrymap.com/bg позволява да се избира между представяне по брой заети лица или оборот, търсене по име на фирмата във всички или конкретно избран сектор, като предоставя информация за ЕИК, брой служители, приходи и нетен резултат на всяка една фирма.

Картите обхващат следните индустрии:

Автомобилна

IT

Аутсорсинг

Енергийна

Машинна

Мехатроника

Хранително-вкусова

Козметична

Текстилна

Водна и морска

Мебелна

Биотехнологии

Възобновяеми енергийни източници

Образователна

Новоразработените карти на индустрията са базирани на разработваната и усъвършенствана в продължение на осем години карта, която Аутомотив Клъстер България разработва за компаниите от автомобилния сектор.

Мапингът на индустрията доразвива тази идея, а дигиталните карти използват за основа най-популярната картографска платформа (Google Maps) и дават изключителна точност на адресите, базирана на информацията на Министерство на икономиката и сравнена с Търговския регистър.

Платформата, разработена от БРАИТ за ИАНМСП позволява обновяване на картите с най-актуална информация, така че те да служат на потенциални инвеститори или за икономически справки и занапред. Целта е те да не бъдат моментна снимка на индустрията, а са статистически инструмент.

Това става през разработен за лесна работа администраторски панел, където могат да се попълнят данните или да се правят индивидуални промени за всяка отделна фирма, например при смяна на изпълнителния директор, промяна в адреса и т.н.

Желаещите фирми да се включат в проекта и да бъдат част от картографирането следва да се обърнат към контактите на централната администрация на ИАНМСП, налични тук: https://www.bgindustrymap.com/bg/contacts


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg