EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

BAT против високия акциз при цигарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BAT против високия акциз при цигарите

mail16:31 | 01.10.2009прегледи 1057 коментарикоментари 0


Намерението на Министерство на финансите да увеличи сегашното ниво на акциза на цигарите от 51 евро за 1000 къса на 76 евро за 1000 къса, което надхвърля договореното с ЕС ниво с 10 евро, е тревожно, съобщават от British American Tobacco.
В контекста на икономическа криза през 2009 г., цените на цигарите вече се повишиха с 25% и в случай, че последното предложение бъде прието и въведено, едно бъдещо увеличение с 38% на сегашните цени ще бъде шоково за пазара.
Разбираме нуждата на правителството от по-високи бюджетни приходи и имаме готовност да сътрудничим в намирането на решение, удовлетворяващо всички заинтресовани страни. Има множество примери, включително в Унгария, които показват, че с бързото увеличаване на контрабандата обемът на легалната търговия намалява за сметка на нелегалната и правителството няма да успее да получи планираните приходи. Според нас нелегалната търговия през 2010 г. ще генерира черен пазар на цигарите повече от 40% или 6.9 милиарда къса цигари, за които няма да бъдат платени данъци.
В настоящата ситуация, когато таксите и данъците представляват 85% от цената, плащана от потребителите е изненадващо, че правителството взема подобни ударни мерки, без никакви консултации с индустрията, което е практика в повечето европейски страни. Ние сме част от международните инвеститори в България и вярваме във възможностите да правим бизнес свободно, в конкурентна, предвидима и прозрачна икономическа среда. В този конкретен случай финансовият министър взема решение, като изолира индустрията, търговските канали и останалите заинтересовани страни. Бихме искали да инициираме в най-близко бъдеще разговор с министъра, за да намерим по-добър начин за събиране на приходи, без да се вреди на местния законен пазар на цигари и без да се създава благоприятна среда за нарастване на нелегалния тютюнев пазар, казват от BAT.


Тагове: BAT, против акциз
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg