EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

BASF и Ericsson съкращават хиляди работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BASF и Ericsson съкращават хиляди работни места

mail15:35 | 27.02.2023прегледи 843 коментарикоментари 0


Германският химически гигант БАСФ (BASF) обяви, че съкращава 3300 работни места в света и затваря няколко производствени подразделения в историческия си комплекс в Лудивгсхафен заради повишените разходи за електроенергия, предаде Франс прес.

Групата очаква да спести от 2025 г. 500 милиона евро на годишна основа от услугите без производството и допълнителни 200 милиона евро от 2027 г. от завода в Лудвигсхафен, се посочва в комюнике.

"Конкурентността на европейския регион" на БАСФ "страда все повече от прекомерна регулация", дълги процедури за издаване на разрешителни и най-вече повишените разходи за по-голямата част от производствените разходи, каза главният изпълнителен директор Мартин Брудермюлер.

БАСФ обяви и за затварянето на едно от двете си подразделения за амоняк, произвеждащо капролактам, компонент, който се използва за производството на пластмаса и влакна, както и подразделенията за торове. Другият завод за капролактам, разположен в белгийския град Анверс е достатъчен, за да отговори на вътрешното и търсенето на европейския пазар.

Друг завод за производство на  пластмасови кори (TDI) също ще затвори заради повишените разходи за електроенергия и слабото търсене. Заводите в САЩ и Китай ще снабдяват клиентите с този компонент.

БАСФ затваря и отдела за адипинова киселина в Лудвигсхафен, уточнявайки, че производството на същото съединение чрез съвместно предприятие с "Домо" (Domo) в Шалампе, Франция ще продължи. 

Други подразделения, които произвеждат циклохексанол  (течност) и циклохексан (масло), както и тежка сода, също ще затворят.

Тези мерки ще доведат до съкращаване на 700 работни места в производството в Лудвигсахфен в едно огромно съоръжение, в което работят близо 39 000 служители. 

"По-голямата част" от тези работни места могат да бъдат прехвърлени в други подразделения, според Брудермюлер.

Групата ще съкрати и 2600 работни места при основните услуги и научноизследователската дейност , основно в Германия.

БАСФ потвърди днес резултатите си за 2022 г. след обявени през януари предварителни данни. Продажбите са нараснали с 11 на сто до 87 милиарда евро, а оперативният резултат се е повишил до 6,9 милиарда евро преди извънредните мерки.

Деконсолидацията на руските дейности на филиала на БАСФ в енергийната компания "Винтерсхал Деа" (Wintershall) е довела до разходи от 6,3 милиарда евро, като групата е пострадала и от спирането на газопровода "Северен поток"  от Русия за Европа, на който е един от собствениците.

Това е довело до чиста загуба от 627 милиона евро, което е по-малко от първоначално обявените 1,37 милиарда евро.

--------------------

Шведската телекомуникационна компания "Ериксон" (Ericsson) ще освободи 8500 служители в цял свят като част от плана й за съкращаване на разходи, се посочва в съобщение до служителите, с което Ройтерс се е запознал. 

Компанията обяви планове да съкрати 1400 позиции в Швеция.

Във време, в което технологичните компании освобождават хиляди служители, цитирайки икономически условия, случващото се в "Ериксон" ще е най-голямото съкращение на персонал в телекомуникационната промишленост.

"Начинът, по който ще се управлява съкращаването на персонала зависи от конкретната практика във всяка страна", пише в съобщението главният изпълнителен директор Борйе Екхолм. 

"Служителите в някои страни вече са били уведомени тази седмица", заяви той. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg