EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

BASF готова да произвежда ГМ картоф за хора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BASF готова да произвежда ГМ картоф за хора

mail17:55 | 04.03.2010прегледи 1053 коментарикоментари 0


Германската компания BASF иска да започне отглеждане на още два вида генно модифицирани картофи до 2011 година, единият от които да бъде за човешка консумация, след като във вторник получи зелена светлина от Брюксел за картофа Amflora, предаде Франс прес.
"Работим по нови продукти, единият от които е резистентен на мана картоф, посочи говорител  на компанията, имайки предвид плесента по картофите, довела до големия глад в Ирландия през 19-и век.
Този картоф, наречен Fortuna, е предназначен за човешка консумация и се основава на европейски вид, съдържащ гени от южноамерикански картоф, който му позволява да устоява на болестта.
Говорителят уточни, че вече са проведени успешни проби в открито поле в Швеция, Германия, Холандия и Великобритания и компанията възнамерява да поиска разрешение за отглеждането на този вид картоф.
BASF, който е най-големият в света химически концерн, има проект и за картоф за промишлени цели, който може да замени Amflora при производството на скорбяла, за който Европейската комисия даде разрешение във вторник.
В световен план групата извършва изследвания над генно модифицирана царевица, соя, памук и ориз.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg