EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

BASF & Газпром в сложна размяна на активи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BASF & Газпром в сложна размяна на активи

mail10:06 | 08.10.2015прегледи 1011 коментарикоментари 0


В Лудвигсхафен и Москва BASF и Газпром завършиха процеса по размяна на активи с еквивалентна стойност, в сила от 30 Септември 2015 г. и финансово, със задна дата от 1 април 2013 г. Това съобщиха двете компании.

Ето и повече подробности около тази сделка. С тази размяна, BASF разширява производството си на нефт и газ, и преустановява търговията и съхранението на газ. По време на транзакцията, Wintershall, който е 100% собственост на BASF, получи икономическата равностойност от 25,01% от IV и V блок на находището на природен газ и кондензат Ачимов в района Уренгой, Западен Сибир. Двата блока ще бъдат разработвани съвместно от Газпром и Wintershall. Според плана за развитие, утвърден от Руския минен надзорен орган,  блокове IV и V имат въглеводородни ресурси от 274 милиарда кубически метра природен газ и 74 милиона метрични тона кондензат. Това е равно на общо 2,4 милиарда барела нефтен еквивалент (boe). Очакванията за годишното производство на двата блока са в размер на най-малко 8 милиарда кубически метра природен газ. Производството е планирано да започне през 2018 г.

В замяна, Wintershall  прехвърля своя дял от бизнеса си с търговия и съхранение на природен газ на дългосрочния си партньор Газпром. Това включва участие с 50% в търговските фирми за газ WINGAS, WIEH (Wintershall Erdgas Handelshaus Berlin) и WIEE (Wintershall Erdgas Handelshaus Zug), включително акции в Astora, която управлява съоръженията за съхранение на природен газ в Рехден и Йемгум, Германия, както и дял в съхранението на природен газ в Хайдах, Австрия.

Газпром получава и 50% дял в дейността на Wintershall Noordzee BV, свързана с изследвания и производство на нефт и газ в южната част на Северно море (Холандия, Великобритания и Дания). През 2014 г. тези дейности са допринесли за продажби на стойност 12.2€  милиарда и около 260€  милиона оперативна печалба за BASF Group, а  през първата половина на 2015 г. около 7,2€  милиарда от продажби и 240 €  милиона оперативна печалба за BASF Group. Успешното партньорство с Газпром в областта на транспортирането на газ ще продължи.

След приключване на сделката, д-р Герхард Кьониг (Dr. Gerhard König) напусна Борда на Изпълнителните директори на Wintershall Holding GmbH и премина към Газпром ГРУП в качеството си на председател на WINGAS.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965