EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Bank of Japan ограничи стимулите за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Bank of Japan ограничи стимулите за икономиката

mail13:45 | 21.12.2021прегледи 1087 коментарикоментари 0


Японската централна банка намали мащабните извънредни мерки за стимулиране на икономиката заради подобрената епидемиологична обстановка в страната, предадоха ДПА и ТАСС.

Управителният съвет на Банк ъв Джапан (Bank of Japan) начело с Харухико Курода реши да прекрати допълнителните покупки на ценни книжа и корпоративни облигации в края на март 2022 година, както е предвидено по график.

От април 2022 година покупките на ценни книжа ще бъдат на същото равнище, както преди пандемията от Ковид-19. Изкупуването на тези активи постепенно ще се съкрати до нивата, предшестващи пандемията.

След началото на пандемията от коронавируса Японската централна банка определи извънреден лимит за купуване на ценни книжа от 20 трилиона йени (176 милиарда долара). Сега бе взето решение да се изкупуват ценни книжа на големи корпорации за максимум 5 трилиона йени (около 44 милиарда долара).

Освен това се удължават до септември 2022 г. условията за преференциално кредитиране на финансови институции, отпускащи кредити за малкия и среден бизнес, един от най-засегнатите от пандемията.

Японската централна банка реши също да запази нулевата ставка за дългосрочно кредитиране. Целта е да се облекчи максимално достъпът на бизнеса до финансиране с оглед на стимулирането на икономиката.

Управителният съвет на банката реши да запази лихвата на равнище -0,1 процента по текущите сметки, които финансовите институции поддържат в централната банка.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg