EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Bank of England пусна първата пластмасова банкнота

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Bank of England пусна първата пластмасова банкнота

mail13:33 | 21.09.2016прегледи 918 коментарикоментари 0


Bank of England пусна в обращение първата пластмасова банкнота, a ръководителят й Марк Карни потопи една от новите купюри във врящо пилешко къри, за да демонстрира устойчивостта й, предаде БТА, като цитира "Ройтерс".

Новите банкноти с номинал 5 британски лири носят ликовете на Уинстън Чърчил и кралица Елизабет Втора. С тях през идните седмици ще бъдат заредени банкоматите и банките в Англия и Уелс.

Новите пари са направени от тънък, гъвкав полимер, който е по-чист и по-труден за фалшифициране от използваната сега хартия, посочва централната банка.

На уличен пазар в Лондон Карни опита да докаже правотата на банката - той си поръча пилешки дюнер и натопи банкнотата в съда с врящия къри сос.

"Това е най-суровият тест, на който можем да я подложим", пошегува се банкерът.

Очаква се новите купюри да могат да бъдат използвани около пет години - близо два и половина пъти повече от хартиените си предшественици.

Те ще влязат в обращение в Англия и Уелс. Шотландия има собствена пластмасова банкнота от 5 лири, която използва от март 2015 година и е планирала масова емисия за октомври тази година.

Купюрите с Уинстън Чърчил ще поставят началото на активно използване като платежно средство и на други пластмасови банкноти - за 2017 година е планирано да се появят полимерни банкноти с номинал 10 лири и лика на авторката на "Гордост и предразсъдъци" Джейн Остин, а през 2020 година - и банкноти от 20 лири с художника от 19-и век Джоузеф Търнър.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg