EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Bank of England "пусна" печатницата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Bank of England "пусна" печатницата

mail12:45 | 06.07.2012прегледи 565 коментарикоментари 0


Британската централна банка - Bank of England - даде начало на трети кръг от парични стимули, обявявайки, че отново ще пусне печатницата и ще изкупи активи за 50 милиарда лири с новоотпечатаните пари, за да спомогне за  излизане на икономиката от рецесия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
Стъпка до голяма степен бе очаквана, след като управителят на банката Мървин Кинг заяви миналия месец, че икономическата перспектива се е влошила, откакто BoE поиска през май да бъде спрян вторият кръг на изкупуване на активи, известен също като количествено облекчаване.
Досега централната банка е купила държавни облигации за 325 милиарда лири, а с мерките, обявени днес, общата стойност става 375 милиарда лири.
Според програма за количествено облекчаване банката изкупува държавни облигации от банките с надеждата, че те ще използват парите, за да кредитират компаниите и потребителите, припомня АП. Очаква се новите изкупувания да отнемат 4 месеца. На заседание по паричната политика банката реши също да запази водещата си лихва на равнище 0,5%, което не е променяно от март 2009 година.
Великобритания официално е в рецесия, отчитайки две поредни тримесечия на отрицателен икономически растеж, отбелязват агенциите.

 


 


Тагове: BоЕ, печатница
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg