EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Bank of England - с огромна власт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Bank of England - с огромна власт

mail10:45 | 02.04.2013прегледи 481 коментарикоментари 0


Bank of England става една от централните банки в света с най-големи правомощия след влизането в сила от 1-ви април на най-мащабната реформа на системата за финансова регулация от 1997 година, пише в."Гардиън". Като от част от радикалните промени в системата, основана отправителството на лейбъриста Гордън Браун, Службата за финансов надзор (Financial Services Authority - FSA) се заменя от три нови органа - Комитет по финансова политика (Financial Policy Committee - FPC), Служба за пруденциален надзор (Prudential
Regulation Authority - PRA) и Служба за финансово поведение (Financial Conduct Authority - FCA).
Предишната тристранна структура, която включваше BofE, министерството на финансите и Службата за финансов надзор, бе подложена на сурова критика за това, че не е успяла да предотврати кризата в кредитната и банковата система, за преодоляването на която бяха похарчени милиарди британски лири на данъкоплатците, посочва ИТАР-ТАСС.

Влизащите в сила днес промени са постановени от закон, приет през декември 2012 година. Този закон задължава BofE да носи отговорност за поддържане на финансовата стабилност и да осигурява успеха на макро- и микропруденциалното регулиране.Комитетът по финансова политика (негов председател е ръководителят на централната банка) ще се заеме с оценката на риска, анализ на кризисните тенденции и търсене на решения на проблеми в цялата финансова система. Той е упълномощен да иска от банките да увеличават капитала си, да предприемат мерки за намаляване или активизиране на кредитирането в зависимост от обстановката и нуждите.
Службата за пруденциален надзор ще осигурява контрол за спазване на органиченията, които се отнасят за около 1700 банки и други финансови организации (застраховатени компании, големи инвестиционни компании), за да се гарантира тяхната устойчивост и интересите на вложителите. Председател на тази структура ще стане заместник-управителят на централната банка на Великобритания.Службата за финансово поведение, която вече е наричана "новият контрольор на поведението в лондонското Сити" (по-рано тази роля се изпълняваше от Службата за финансов надзор), ще гарантира защитата на потребителите и ще се грижи за изкореняване на злоупотребите. Този орган ще подпомага реалната конкуренция и ще осигурява надзор на компаниите, които предоставят финансови услуги.През юли канадецът Марк Карни ще смени Мървин Кинг на поста управител на BofE, като пълномощията му отсега нататък са едни "от най-широките сред световните аналози," отбелязват британски коментатори.

 


Тагове: Bank of England, власт
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg