EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Austrian Poste купи български оператор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Austrian Poste купи български оператор

mail12:15 | 31.05.2012прегледи 1408 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Финализирана бе сделката за придобиване на 26% дял от Austrian Poste в българския пощенски оператор МиБМ Експрес ООД. Българите ползват годишно около 200 милиона пощенски услуги – от пращане и получаване на писма и колети, до плащане на сметки, данъци, парични преводи. Годишните приходи за извършване на куриерски услуги в страната и в чужбина формират приблизително 60% от общия размер на постъпленията от всички пощенски услуги, като се очертава трайна тенденция за увеличаване.  Навлизането на чуждестранни оператори с опит и технологично знание като Австрийските пощи, е гаранция за още по-ефективни пощенски услуги за потребителите, коментира министър Ивайло Московски. Austrian Poste са избрали да инвестират в българската компания, поради нейния 20 годишен опит и доверие от страна на българските потребители. Какъв е пазарът на Универсалната пощенска услуга /УПУ/ в България, който привлича най-много инвеститорите? Помолихме за коментар експертът Вячеслав Попов.

"УПУ вид услуга от общ икономически интерес за българското общество, в общите ценности на Европейския съюз и страните – членки на Всемирния пощенски съюз. За нея е характерно, че се извършва постоянно в рамките на определено работно време, при спазване на нормативи за качество. Предоставянето й трябва да бъде на достъпни цени и гарантиране на възможност за ползване от всеки потребител на територията на страната, независимо от географското му местоположение.
Лицензиите
В зависимост от издаваната от Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ индивидуална лицензия съществуват няколко вида услуги в обхвата на УПУ, а именно: Приемане, пренасяне и доставяне на вътрешни и международни пощенски пратки (Лицензия № 1); Приемане, пренасяне и доставяне на вътрешни и международни пощенски пратки колети – до двадесет килограма(Лицензия № 2); Допълнителни услуги „препоръка” и „обявена стойност” (Лицензия № 3) и Пощенски парични преводи(Лицензия № 4);
Кои са операторите на пазара
На вътрешният пощенски пазар осъществяват своята дейност с индивидуален лиценз за предоставяне на УПУ общо 13 пощенски оператори. О тях пълен лиценз – по предоставяне на четирите вида услуги в обхвата на УПУ имат следните пощенски оператори: „БЪЛГАРСКИ ПОЩИ” ЕАД – София, „ЕКОНТ ЕКСПРЕС” ООД – Русе, „МИБМ ЕКСПРЕС” ООД – София, „ТЕРРА ПОСТ СЪРВИСИС” ЕООД – София и „ТИП ТОП КУРИЕР” АД – София. Контролираното отваряне на пазара на пощенските услуги за конкуренция с устойчиво гарантиране на предоставянето на универсалната услуга се изразява в засилен интерес от страна на частните пощенски оператори към лицензиране за извършване на дейност по приемане и изплащане на Пощенски парични преводи. Освен посочените пощенски оператори, такъв лиценз притежават следните 7 пощенски оператори: „ИЗИПЕЙ” АД – София, „КЕШ ЕКСПРЕС СЪРВИС” ЕООД – София, „КЕШОФИС” АД – София, „ТЕЛЕПАЙД БЪЛГАРИЯ” ООД – София, „ТОЙОТА ТИКСИМ” ЕООД – Пазарджик, „ФАКТОР И.Н.” АД – София и „ФИНАНС ИНЖЕНЕРИНГ” АД – Търговище. „СТАР ПОСТ” ООД – София притежава лицензия по първите вида услуги в обхвата на УПУ.
Капиталът и собствениците
Бруто образуването и структурата на основния капитал в сектора на УПУ и на търговските дружества, които са лицензирани за извършване на УПУ отразява до голяма степен реализираните намерения за инвестиции. За мнозина вероятно ще бъде изненада фактът, че основният капитал инвестиран в сектора за УПУ възлиза на 17 466 481 лева, от които преобладава делът на частния капитал в размер на 12 744 100 лева /72,96%/, а делът на участието на държавата е в размер на 4 722 381 лева акционерен капитал на „Български пощи” ЕАД /27,04%/. Структурата на национално инвестиран капитал към чуждестранно участие в капитала - в сектора на УПУ възлиза на 8 363 531 лева /47,88%/ капитал на български инвеститори и 9 102 950 лева /52,12%/ чуждестранни инвестиции. Сред чуждестранните инвеститори в сектора на УПУ е най-голям делът на основен капитал, собственост на юридическо лице – търговско дружество от САЩ – 9 087 750 лева /99,83%/, на капитал - собственост на юридическо лицe, търговец от Австрия – 10 200 лева /0,11%/ и на собственици – физически лица от Руската федерация – 5000 лева /0,06%/. Тези факти на реалната икономическа действителност са ново предизвикателство пред регулиране на пощенския пазар. Очевидно нараства необходимостта от привличане на нови инвестиции в сектора на пощенските услуги не само от страна на държавата, но и на българските общини - чрез учредяване на търговски дружества за извършване на пощенски услуги, в които съдружници са една или няколко общини на териториален и регионален принцип. На един по-следващ етап от промяна на капиталовата структура е възможно създаването на Консорциум с участието на „Български пощи” ЕАД и общински търговски дружества за пощенски услуги или увеличаване на капитала на „Български пощи” ЕАД с акционерен капитал на общините. Развитието на пощенските услуги трябва да намери своето място в Областните и общински стратегии за регионално развитие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1062