EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ArcelorMittal на червено с $1 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ArcelorMittal на червено с $1 млрд.

mail17:19 | 29.04.2009прегледи 668 коментарикоментари 0


amНай-големият производител на стомана в света ArcelorMittal обяви загуба от над $1 млрд. за първото тримесечие на годината, съобщи Bloomberg.
Заради проблемите на основните й клиенти от автомобилната индустрия и строителството, продажбите на ArcelorMittal са се сринали с 49% до $15.2 млрд. спрямо $29.81 млрд. през първото тримесечие на 2008 г. Чистата загуба е в размер на $1.06 млрд., което е близо два пъти повече от прогнозите на анализаторите. Преди година тя отчете печалба за периода от $2.37 млрд.
Базираната в Люксембург компания е собственост на индиеца Лакшми Митал.
Компанията, чиито заводи в момента работят на половин капацитет, счита, че това "временно" съкращаване на производството отговаря на спада на търсенето.
ArcelorMittal предвижда лек скок през второто тримесечие заради възможното увеличаване на цените на някои пазари и на някои продукти. Дори ако условията на пазара останат трудни, техническият скок е неизбежен и ArcelorMittal ще се възползва от него, пише в комюнике генералният директор на компанията Лакшми Митал. Компаният бе сформирана след придобиването на европейската Arcelor SA от Mittal Steel Co. през 2006. Тя бе принудена да съкрати рязко производството след свиването на глобалната икономика и намаленото търсене.
Слабите поръчки от страна на автомобилния и строителния бранш свали световните цени на стоманата до най ниското им ниво от 6 години насам. Според Световната асоциация за стомана търсенето ще се свие с още 15% през 2009.
Производството на стомана в световен мащаб отчете спад от 22.8% на годишна база през първото тримесечие на 2009. Преди дни ArcelorMittal обяви, че ще отложи пускането на два нови завода в Индия през следващите две години. През ноември тя съобщи, че ще съкрати 9 000 работници или около 3% от всичките си служители.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg