EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Apple с 1 трлн. пазарна капитализация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Apple с 1 трлн. пазарна капитализация

mail11:05 | 03.08.2018прегледи 947 коментарикоментари 0


Американският производител на потребителска електроника Apple, достигна рекордната пазарна капитализация от 1 трилион долара. Това се прави за пръв път от публична компания.

Вчера акциите на компанията приключиха при исторически рекорд от 207.39 долара за брой, с което пазарната оценка на Apple възлезе на 1.002 трилиона долара.

До голяма степен в основата на повишението към заветната граница, съдействаха добрите тримесечни резултати. Компанията изненада приятно анализаторите, след което акциите й поскъпнаха с близо 10%.

От момента, в който компанията представи своя емблематичен iPhone през 2007 година, до момента, акциите на Apple са поскъпнали с 1 100%. Само за последната година, те добавиха близо една трета към стойността си.

Поскъпването на книжата на компанията от нейното създаване през 1980 година, възлизат на забележителните 50 000%. Това е 25 пъти повече от представянето на широкия щатски индекс S&P 500 за същия период.

През 2006 година, компанията отчиташе продажби от 20 милиарда долара и печалба от близо 2 милиарда долара. През изминалата година продажбите на Apple се повишиха до 229 милиарда долара, а печалбата й – до 48.4 милиарда долара. Това я прави най-печелившата публично листната щатска компания.

Историята познава и по-големи компании от Apple с отчитане на инфлацията

Преди четири века е имало холандска компания, наречена Dutch East India Company, която държи този рекорд. Освен като най-голямата по размер компания в историята, тя ще бъде запомнена и като компанията провела първото първично публично предлагане в света.

Основана през 1602 година и известна със съкращението VOC в Холандия, компанията е била един от най-успешните венчъри за последните няколко стотин години.

С отчитане на инфлацията в пика на бизнеса на сдружението, VOC се е отличавал с над 7 трилиона долара, по днешни пари пазарна капитализация. Или близо седем пъти повече от настоящата рекордна капитализация на Apple.

На практика холандската компания почти изцяло е доминирала търговията с Азия през 17-ти и 18-ти век.

И докато към днешна дата, британската търговска компания Вritish East India Company е много по-известна, за сравнение ще кажем, че VOC е имала два пъти повече кораби и е пренасяла пет пъти повече товари от британския си конкурент.

Холандската компания е била толкова успешна в дългосрочен план, че е плащала 18% годишен дивидент на акционерите си в продължение на близо 200 години.

Какво се случва с компанията VOC?

Тя прекратява операциите си през 1800-та година. Причините са корупция в ръководството, която води до прекомерна задлъжнялост и фалит.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg