EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Air Italy обяви фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Air Italy обяви фалит

mail11:08 | 14.02.2020прегледи 1346 коментарикоментари 0


Италианската авиокомпания Air Italy, която е собственост на принц Ага Хан и на Qatar Airways, преминава в ликвидация. Това реши събранието на акционерите, изтъквайки трудните структурни условия, с които авипревозвачът постоянно се сблъсква, информира електронното издание на в. "Република".

Полетите на Air Italy до 25 февруари ще се извършват от други превозвачи в предвидените дни и часове. На пътниците, които са си резервирали полети след 25 февруари, парите ще бъдат възстановени в пълен размер.

"Република" отбелязва, че бъдещето на 1200 служители на компанията остава неясно, а дълговете към кредиторите и доставчиците ще бъдат покрити.

Министърката на инфраструктурата и транспорта Паола Де Микели заяви, че е неприемливо да се вземе решение за ликвидация на компания от подобен мащаб, без да се уведоми първо правителството и да се потърсят други алтернативи.

"Република" припомня, че Air Italy е завършила 2019 година със загуба от около 200 милиона евро и заради това свика днес общото събрание на акционерите.

Принц Ага Хан притежава 51% от Air Italy, бившата Meridiana, а останалите 49% са собственост на Qatar Airways.

Италианският финансов всекидневник "Соле 24 оре" отбелязва, че от известно време е имало сигнали, будещи тревога. Още през 2018 година авиопревозвачът бе на загуба от 164 милиона евро.

Air Italy, която заработи тържествено преди две години, искаше да се възползва от трудностите на Alitalia, основния италиански авиопревозвач. Сметките обаче се оказаха погрешни, пише финансовият всекидневник.

През февруари 2018 година главният изпълнителен директор на Qatar Airways Акбар ал Бакер заяви, че компанията иска да се превърне във водещ авиопревозвач в Италия и има средствата да го постигне.


Тагове: Air Italy, фалит
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg