EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

98 млн. лв. за ученици и студенти по ОПРЧР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

98 млн. лв. за ученици и студенти по ОПРЧР

mail10:15 | 10.05.2012прегледи 790 коментарикоментари 0


Близо 98 млн. лева са осигурени за ученически и студентски практики от държавния бюджет и ОП „Развитие на човешките ресурси” за над 57 хиляди ученици и 77 хиляди студенти. Основната част от средствата се предоставят по схемата „Ученически и студентски практики” на ОПРЧР. Това каза по време на презентацията си в Бургаския свободен университет заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя участва в конференция, насочена към младите хора. Събитието е част от инициативата по отбелязването на Деня на Европа в община Бургас.
По време на конференцията заместник-министър Русинова представи политиките, насочени към професионалното развитие и реализация младите хора. По ОПРЧР са осигурени общо 20 млн. лева за подкрепа на докторантските програми и за развитие на научния потенциал на 950 млади хора, търсещи научна кариера, съобщи заместник-министър Русинова. Тя допълни, че близо 133 млн. лева са предвидени за стипендии и награди за над 70 хиляди студенти.
За придобиване на професионален опит на безработни млади хора, които не са намерели работа по специалността си, след завършване на образованието си, са заделени близо 85 млн. лева. От тази схема на ОПРЧР могат да се възползват близо 17 хиляди младежи, на които ще бъде осигурена заетост или стаж, съобщи заместник-министър Русинова. Като друга възможност за заетост на безработни лица е започването и развитието на собствен бизнес. За реализацията на схемата са осигурени 75 млн. лева за 25 хиляди работни лица, като всяко едно от тях може да получи до 20 000 лева финансова помощ.
Днес министър-председателят Бойко Борисов, заедно с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, ще дадат началото на стажантска програма във фирма "Баумакс". Програмата се финансира по схема "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж" на ОП "Развитие на човешките ресурси".
Бюджетът на оперативната програма възлиза на над 1 милиард и 200 милиона евро. Той е разпределен в общо 140 конкретни схеми, които вече са стартирали и се изпълняват. От 2007 г. до момента над 870 000 души са се включили по различни проекти на ОП РЧР.
Източник: МТСП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg