EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

96 млн.лв. са дарили компаниите за 2016

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

96 млн.лв. са дарили компаниите за 2016

mail11:08 | 11.10.2017прегледи 9327 коментарикоментари 0


Над 96 137 349 лева са били дарени за 2016-а година, показва годишният анализ на Българския дарителски форум. Това е спад спрямо 2015-а година, отчете изпълнителният директор на Българския дарителски форум Красимира Величкова. Тя изтъкна, че данъчни облекчения за дарения у нас получават и физическите лица, и компаниите, но от тях се възползват малък процент от дарителите, така че тази статистика обхваща по-скоро върха на айсберга и не обхваща пълната картина на абсолютно всички дарения, които се правят в България.

Основният спад, който регистрираме, е от намаляването на даренията на компаниите. През последните 3 години компаниите намаляват обемите на своите дарения. Един от основните аргументи, който чуваме от тях, е, че масово всички компании се опитват да редуцират разходите си, така че да постигат печалбите от нивата преди финансовата криза. Все още чуваме и тази дума –  "криза“ и съответно „оптимизиране на разходите“ от една страна, и, от друга страна - намаляване на този тип инвестиции - за дарения. Включително и нестабилната политическа обстановка миналата година.

Компаниите даряват най-много за образование и наука.

Това, че компаниите са преместили своя интерес в сфери като образованието, която по-скоро предполага развитие и инвестиране за развитие, а не за решаване на проблеми и запълване на дупки, които се отварят в политиките и системите на държавата, е една много добра новина от наша гледна точка, коментира Величкова.

С над 30% е ръстът на даренията от индивидуални дарители. Граждани са дарили над 8 000 000 лева за различни каузи. Традиционно те дават пари за различни каузи, свързани със здравето, уточни изпълнителният директор на Българския дарителски форум./БНР

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg