EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

95% от българите с имот без ипотека

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

95% от българите с имот без ипотека

mail10:00 | 23.01.2014прегледи 1447 коментарикоментари 0


Повече от половината от населението на ЕС на всяка държава-членка обитава собствени жилища, сочи анализ на Евростат за типа и статута на жилищата в ЕС през 2011 г. Най-значителен дял на собственици на жилища, които не са обременени от ипотека или заем е отбелязан в Румъния – 97% и България – 95%. В тези две страни е и най-нисък процентът на хората, които обитават жилище под наем - между 2 и 3%.
Най-много хора живеят на свободен наем в Швейцария - около 56% от населението, като делът на наемателите значително надхвърля дела на собствениците на жилища. Други страни, където значителен процент на хората живеят на свободен наем, е отбелязан в Германия /около 30%/, Дания, Холандия и Швеция /по около 25 %/.
Също в Швеция около 66% от хората обитават жилища с ипотека или заем. Така е и с хората в Норвегия и Исландия /около 63%/, Холандия /60%/, Дания /52 %/ и др. Швеция, Швейцария, Норвегия и Холандия са и страните от ЕС с най-нисък дял на хората, обитаващи собствено жилище без тежести на ипотека или заем - между 5 и 10%.
Около 40% от населението на ЕС обитава апартаменти, малко над една трета /35 %/ живее в еднофамилни къщи и 25% обитава двуфамилни къщи, сочи европейската статистика. Делът на хората, които обитават апартаменти е най-висок в Испания, Латвия и Естония - по около 65%. За България процентът е около 47%, като българите са притежавали над 2,5 милиона жилища в градовете и близо 1,3 милиона жилища в селата.
Най-много хората обитават еднофамилни къщи в Хърватия – 71%, Словения - 66 %, Унгария – 64%, Румъния и Дания - по около 60%.
Въпреки че в България и Румъния е отбелязан най-висок процент в притежаването на собствени жилища - хората в тези две страни са далече от качеството на жилищните условия по броя на стаите в жилището и хората, които го обитават.
Жилищната пренаселеност е най-висока сред населението в Румъния /54%/, България, Полша и Унгария - по 47%. Най-ниски нива на пренаселеност в жилището се наблюдават в Холандия /1,7 %/ и Белгия /2,2%/ при среден показател за ЕС - 17 %.
По друг показател за качеството на жилището - наличието на елементарни санитарни условия - около 38% от румънците и 25% от българите не притежават вътрешна тоалетна в жилището при среден показател за ЕС от 3 %.
Освен това 36% от румънците и 15% от българите не притежават в жилището си вана или душ. В Испания, Холандия, Швеция и Великобритания подобни жилищни проблеми практически са сведени до нулата.

Криминално посегателство, кражби или вандализъм срещу жилището са били възприемани като проблем средно от 14% от европейците. За България този показател е 27%, Великобритания и Гърция - по 20%, Холандия – 18%, Румъния – 16%.
Най-висок риск от загубване на жилището поради изпадане в бедност е отбелязан в Румъния – 53% от населението, Унгария – 40%, България и Латвия - по 35%. Риск от изгубване на жилището поради бедност практически липсва в Швейцария, Холандия, Норвегия, Ирландия и Исландия, отчита Евростат.

 

 


Тагове: имоти, ипотека
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg