EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

91 млн. лв. допълнително за общините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

91 млн. лв. допълнително за общините

mail17:00 | 11.10.2012прегледи 868 коментарикоментари 0


Правителството увеличи единните разходни стандарти в сферата на образованието, социалните дейности и културата за 2013 г. и за делегираните от държавата дейности общините ще получават с 90,9 млн. лв. повече в сравнение с тази година. Решението беше взето с промяна в РМС 327/2012 г. за разпределение на дейностите, финансирани чрез общинските бюджети, на местни и делегирани от държавата и за определяне на стандарти за финансиране на делегираните от държавата дейности през 2013 г.
Допълнителните 65,2 млн. лв. във функция „Образование” са свързани основно с насърчаване на качеството на обучение и подобряване на условията в училищата през следващата година. Друга част от промените са обхващане в целодневно обучение и на децата от трети клас. Осигурява се финансирането на здравните и образователни дейности за по-голям брой деца в детските ясли и градини. Единните разходни стандарти в училищата и обслужващите звена се увеличават с 5 на сто, а в детските градини – с 5,5%.
Във функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи” средствата за делегираните от държавата дейности, определени на основата на единните разходни стандарти, са увеличени с 16,9 млн. лв. или с 10% спрямо нивата от 2012 г. По този начин се създават предпоставки за по-голяма ефективност на услугите, предоставяни в институциите и домовете за деца и възрастни. С промяната в натуралните показатели се постига трайна тенденция за увеличение на броя на услугите, предоставяни в общността, с над 9%, като съответно намаляват местата в социалните институции.
Допълнителното финансиране за библиотеките, музеите, художествените галерии с регионален характер и читалищата е 6,7 млн. лв. или с 10% повече от 2012 г. Завишена е и субсидираната численост за тези културни институции.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg