EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

90% от евросредствата договорени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

90% от евросредствата договорени

mail09:15 | 12.09.2012прегледи 528 коментарикоментари 0


Процентът средства, договорени от България за финансиране по оперативните програми на ЕС, е достигнал 90%, съобщи за EconomyNews.bg пресслужбата на министър Томислав Дончев. Това става ясно от последната актуална справка за управлението на средствата от европейските фондове и изпълнението на оперативните програми. Към момента България изпълнява проекти за 14 млрд. лева, което е 90% от цялата финансова рамка (15,7 млрд. лева) за настоящия програмен период. Реално изплатени са 4,2 млрд. лева или 27%.

В рамките на настоящия програмен период България може да договаря финансов ресурс по оперативните програми до края на 2013г. и да разплаща средства до края на 2015 г.
Към 30.06.2012 LOTHAR* прогнозите на България за изпълнение на оперативните програми и възстановените от Европейската комисия средства са изпълнени на 89%.
Справките за изпълнението на Оперативните програми се публикуват и обновяват на месечна база до 10-то число на предходния месец на Единния информационен портал Eufunds.bg.

По-рано министърът по управление на средствата от ЕС заяви своя оптимизъм усвояването на еврофондовете. Томислав Дончев коментира изказването на председателя на БСП Сергей Станишев, който каза, че от планираните в бюджета средства за усвояване от ЕС от 3,8 млрд. лева до края на август са изплатени 12%. Станишев попита как до края на годината ще стигнат 100% и предупреди за опасността България да загуби 385 млн. евро. по Програмата за развитие на селските райони. Министър Дончев обясни, че 3,8 млрд. е цялата сума на очакваните разходи, което включва освен оперативните програми и ИСПА, и програмите за трансгранично сътрудничество. Той отбеляза, че в тази сума са както европейското финансиране, така и националният принос. Дончев припомни, че 2011 г. е приключена с плащания малко под 3 млрд. лева. До момента за тази година са изплатени 1,2 млрд. лева само по оперативните програми, като прогнозата е второто полугодие да бъде много по-силно от първото, добави министърът. До края на годината имаме намерение усилено да работим, така че мисля, че резултатът ще бъде много по-добър, отбеляза той. По нито една от оперативните програми не съществува опасност от загуба на средства, заяви Томислав Дончев. По Програмата за развитие на селските райони има риск от неусвоени средства към края на годината, но се надявам да бъде преодолян, посочи още той. По думите му причините за евентуална загуба на средства са късният старт на програмата и изключително ниският интерес към някои от мерките. Цялата финансова рамка по седемте оперативни програми е 15 684 000 000 лева. До момента България изпълнява проекти за 14 млрд., което е 90% от цялата финансова рамка, това са договорените средства, каза още министър Томислав Дончев. От цялата финансова рамка в момента са наредени плащания за 27%, т. е. 4,2 млрд. лева, отбеляза той. полагаме усилия до рая на годината да бъдат извършени още повече вътрешни плащания, гоним резултат от над 35%, както и да бъдат подадени максимален обем средства за възстановяване от ЕК, посочи министърът. Той отбеляза, че България има право да договаря средства до 2013 г. и да плаща до края на 2015 г., и изрази убеденост, че ще имаме максимално добър резултат. До момента нямаме спряна нито една оперативна програма, за разлика от други държави и предишни години, заяви Томислав Дончев и припомни периода 2008-2009 г. Към средата на 2009 г. България беше успяла да плати около 1% от парите по оперативните програми, разликата между 1% и 27% е точно 27 пъти, коментира той, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет.

* Системата LOTHAR е приложение за изготвяне на финансови прогнози за усвояването на средствата по оперативните програми и наблюдение на тяхното изпълнение. Системата има важна роля в процеса на управление на оперативните програми с оглед адекватното планиране на разходването на средствата. Прогнозата се изготвя въз основа на общия размер на сключените договори, извършените плащания и сертифицираните плащания към Европейската комисия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg