EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

9 неочаквани китайски изобретения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

9 неочаквани китайски изобретения

mail16:40 | 06.03.2015прегледи 1366 коментарикоментари 0


Сладолед
Няма определена дата за създаването на днешния сладолед. Китайците обаче са измислили негова вариация още през 200г. пр. Хр., използвайки замръзнал микс от мляко и ориз. Смята се, че Марко Поло е взел рецептата със себе си, когато се е връщал в Европа, заедно с тази на нудълс - китайски оризови спагети. Всъщност тънките лентички, наподобяващи италианските спагети, са отправна точка за множество кулинарни спорове. Неизяснен е въпросът дали мореплавателят е внесъл нудълите от Китай във Венеция през 1296 г. или пък италианците са познавали тестените лентички, благодарение на арабските завоеватели.

Карти за игра
Първите карти за игра били изобретени в Китайската империя, по времето на Династия Танг. Една от първите игри била наречена „листо” и била играна от благородници. При Династия Минг, много често върху картите били изобразявани герои от литературни творби. Някои учени са на мнение, че китайските карти за игра може би са се превърнали в първата хартиена валута и заедно с парите били използвани и търгувани при залози.

Тоалетна хартия
Тоалетната хартия е създадена в Китай около 200 г. пр. Хр., но първото й документиране е 700 години по късно, като използването й било предназначено за Императора и неговия двор. През 851 г. сл. Хр., пътешественик от арабски произход написал: „/Китайците/ не се къпят когато вършат своите нужди, а само се забърсват с хартия”. Иронично е, че по – голямата част от съвременните китайски обществени тоалетни не предоставят тоалетна хартия.

Кетчуп
Кетчупът, /наречен още ke-chiap на Амок диалект/ в Китай е измислен през 17 век. Представлявал е сос, направен от маринована риба и подправки. Сосът си проправил път само до Индонезия и Малайзия, където бил открит от английски изследователи. Доматът, като част от рецептата, за първи път се появява през 1805г. /заедно с аншоата/, но до средата на 1850 г., аншоата отпада изцяло и рибният произход на кетчупа остава в историята.

Огнехвъргачка
Една от първите огнехвъргачки се появява в Китай през 919 г. сл. Хр. Работила е с ранен вариант на бензина, наричан „горящо олио”, незвъзможно да бъде угасено с вода. Използването на огнехвъргачките в древните китайски битки било нож с две остриета – мнозина са загинали от собствен огън, заради вятър, който духал срещу тях.

Чадър
Въпреки, че египтяните много често са считани за изобретатели на слънчобрана, закачайки палмови листа на пръчки, първото документирано използване на водоустойчив чадър е в Китай през 11 век пр. Хр. Копринените чадъри често били покрити с восък и лак, за да предпазват императора от дъжд.

Алкохол /процесът на ферментация/
Най – ранното доказателство за съществуването на алкохола е открито в Китай, около 7000 г. пр. Хр. То представлявало оризова медовина, произведена от ферментирал ориз, мед и плодове. След като цивилизацията се развила, било направено и популяризирано виното от просо. Думата за вино или алкохол се появява доста често в древните китайски стихове и литература, и се смята, че допринася за артистичността.

Лак за нокти
Лакът за нокти може и да изглежда като модерно изобретение, но всъщност се появява за първи път в Китай преди около 5000 години. Лакът за нокти, използван по времето на Династията Минг, е бил направен от смес от яйчен белтък, пчелен восък, багрила, гума арабика и желатин.

Футбол
Китайците първи започват да играят спорт с топка, като използвали само краката си. Спортът се казвал cuju по времето на Династия Хан. Тази игра включва ритане на топка с пълнеж от пера, през тесни греди. Често е играна в задните дворове на имения и дворци. Професионалните cuju играчи тренирали така, че да могат да играят в кралския двор. С тази богата история е жалко, че Китайският Национален отбор по футбол е с толкова ниски резултати.
Интересно е, че пинг – понгът не е китайско изобретение, а английско. Донесено е в Китай през 1900г. Китайците обаче доминират в този спорт.


Източник: http://www.tutorming.com/blog
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101