EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

850 млн.лв. приходи от тол системата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

850 млн.лв. приходи от тол системата

mail13:11 | 13.06.2017прегледи 817 коментарикоментари 0


Недофинансирането в пътния сектор се очаква да бъде преодоляно с въвеждането на тол системата, като очакваните приходи от нея ще са над милиард лева три години след въвеждането й, а първата година се очаква те да са в размер на близо 850 млн. лева. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на заседание на ресорната парламентарна комисия. Средствата от постъпленията ще са и за нови отсечки в Северна и Северозападна България, които трябва да бъдат довършени.
В отговор на депутатски въпрос министърът информира, че по Програмата за развитие на Северозападна България, Родопите, Странджа и Сакар, пограничните и полупланинските райони ще се направи нов преглед на проектите, предложени за финансиране, като изискването на Министерството на финансите е те да са предимно насочени към развитие на човешкия ресурс, от което ще зависи и финансовата обезпеченост на тази програма, която е с индикативна стойност от над 130 млн. лева годишно. Министерството ще е готово с концепцията и приоритетите до три месеца, а програмата трябва да бъде приета от МС.
Двадесет и четири милиона лева ще бъдат насочени за водни проекти към населени места, които по обективни причини нямат достъп до европейски ресурси и това ще е целеви инструмент от държавата, каза министърът.
По темата за свлачищата министърът информира, че за 27 обекта ще има средства за укрепването им по оперативна програма "Околна среда" за близо 60 млн. лева, като обектите са основно по републиканската пътна мрежа и в населените места. Индикативната сума, нужна общо за укрепването на свлачищните зони в страната, е над милиард лева.
В отговор на друг депутатски въпрос министърът съобщи, че проекти за рехабилитация на 26 пътни отсечки от регионалните републикански пътища извън трансевропейската пътна мрежа са подадени от Агенция "Пътна инфраструктура" за финансиране по оперативна програма "Региони в растеж". От тях 23 са одобрени, а схемата е за над 300 млн. лева. Ще има недостиг от около сто милиона лева, който ще бъде покрит от АПИ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg