EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

85% от обществените поръчки с нарушения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

85% от обществените поръчки с нарушения

mail14:30 | 27.04.2011прегледи 607 коментарикоментари 0


Нашата практика показва, че при обществените поръчки имаме много сериозни нарушения. Това заяви председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров след като подписа споразумение за сътрудничество между представляваната от него институция, Комисията за защита на конкуренцията и Агенцията за държавна финансова инспекция.
"В между 70 % и 85 % от процедурите, които проверяваме, откриваме сериозни нарушения. Много често това е свързано с опити да се манипулират процедурите. Имаме индикации за подобни манипулации, въпросът е сега на основата на подписаното споразумение да ги предоставим на колегите ни от КЗК и АДФИ", каза още Димитров. Според него това, което е характерно за обществените поръчки за изразходването на държавни средства е характерно и за обществените поръчки, свързани с усвояването на средствата от ЕС, като обикновено привидно всичко е законно.
Димитров е на мнение, че дори при изразходването на средства по европрограмите има и страх от организиране на обществени поръчки. Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов пък изтъкна, че това споразумение ще се яви константен израз на волята на трите ведомства да имат ефективен механизъм за противодействие на манипулациите по време на тръжните процедури. Възложителят трябва да е заинтересован да приключи процедурата в законовия срок. С усилията на нашите три институции ще изправим жълт картон към всички, които си мислят, че в това време биха могли да се ползват с неограничен финансов ресурс на държавата с помощта на тръжни манипулации, каза още той. БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg