EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

8.5 млн.евро за общи проекти със Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8.5 млн.евро за общи проекти със Сърбия

mail13:15 | 21.08.2023прегледи 490 коментарикоментари 0


158 организации от България и Сърбия участват в 43 проектни идеи, подадени в рамките на Поканата за набиране на концепции за проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма (ИНТЕРРЕГ VI-A) ИПП България – Сърбия 2021-2027. Управляващият орган - Министерство на регионалното развитие и благоустройството, обяви поканата през месец юни тази година, съобщиха от ведомството.

В рамките на Специфична цел 2 "Подобряване на регионалната конкурентоспособност, включително в областта на туризма" ще се финансират проекти на обща стойност 8,5 млн. евро.

Програмният регион включва територията на областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Перник и Кюстендил в България, както и областите Бор, Зайчар, Топлица, Нишава, Пирот, Ябланица и Пчиня в Сърбия.

Голяма част от концепциите са фокусирани върху разнообразни дейности, свързани с развитието на туризма. Сред тях са разработване на нови интегрирани регионални туристически продукти, реставрация, опазване и експониране на обекти на културното наследство, подкрепа за природни туристически обекти, инвестиции в инфраструктура и съоръжения, засилване на връзките между природните и културните обекти, включително тяхната свързаност и мобилност, обучение на персонала на туристическите атракции, подобряване на практиките за туристически маркетинг и брандиране на трансграничния регион.

Повечето предложения за проектни концепции са разработени в партньорства със средно 4 участника, представляващи местни/регионални органи и власти, агенции за регионално и секторно развитие, организации в подкрепа на бизнеса, НПО, академични, изследователски, обучителни, образователни, социални и културни институции.

Очаква се разнообразието и разширяването на обхвата на проектните усилия да засили връзките между различни области и общностите от двете страни на границата, както и да допринесе за икономическото развитие на района.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg