EUR 1.9558
USD 1.6827
CHF 1.8212
GBP 2.3145
CNY 2.6323
you tube
mobile version

84,39 лв./МВтч прогнозна цена на газта за ноември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

84,39 лв./МВтч прогнозна цена на газта за ноември

mail07:10 | 17.09.2021прегледи 520 коментарикоментари 0


Прогнозната цена на природния газ за ноември е 84,39 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), или 43,15 евро/МВтч, изчислена по фиксинга на БНБ. Това съобщиха от "Булгаргаз". Прогнозната цена е изготвена на базата на прогнозните стойности на ценообразуващите компоненти към 10 септември 2021 г.
За сравнение, прогнозната цена на европейските газови пазари (към 10 септември) за доставки през ноември е приблизително 56 евро/МВтч или 109,53 лв./МВтч, посочват от обществения доставчик.
Окончателно предложение за цена на природния газ за ноември ще бъде депозирано в КЕВР за утвърждаване на 1 ноември, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 октомври, се допълва в съобщението.
Прогнозната цена на природния газ за октомври е 69,76 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), или 35,67 евро/МВтч, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха от "Булгаргаз" на 11 август.

С тревога чакам цените на газа и топлинната енергия след Нова година. Дотогава КЕВР не прави ценообразуване. Това заяви Иван Хиновски, енергиен експерт и депутат от ИТН, в тв интервю.

Би трябвало да се търсят пари за енергийни помощи на хората. Този период за съжаление съвпада с работата на служебно правителство, което е с ограничени правомощия. Хората трябва да получат адекватни помощи, защото очаквам цените на газа да се увеличат с 10-15%, а на топлинната енергия - 5-7%, а може и двойно. Но трябва и ЕК да се смили с цените на емисиите.

Заради големия дефицит на борсата от реекспорт държавата активира резервите от американските централи и борсата се успокои. Международните агенции посочват поскъпване заради постковид подема, който увеличи търсенето на суровини и горива. Затова всички видове производства и производството на топлинна енергия хвърчат нагоре.

Трябва да изпратим специалисти в ЕК и да съгласуваме как и с какво започваме.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg