EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

8.27 млрд.евро търговският ни стокообмен с Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8.27 млрд.евро търговският ни стокообмен с Германия

mail07:07 | 23.02.2019прегледи 868 коментарикоментари 0


8,27 млрд. евро е стойността на търговския стокообмен между България и Германия през 2018 г., което е ръст от 10,1% спрямо предходната година, сочат данните на Германската федерална статистическа служба.

Резултатите оправдават очакванията за рекорд при търговията. Българският износ отново изпреварва вноса от Германия, като търговският дефицит за Германия е в размер на 320,62 млн. евро. Страната ни е изнесла стоки на стойност 4,29 млрд. евро за Германия (нарастване с 12,3% спрямо предходната година), а вносът възлиза на 3,97 млрд. евро (ръст от 7,8% спрямо предишната година).

„Тези резултати са поредно доказателство, че търговско-икономическите отношения на България и Германия са в подем. За трети път от началото на прехода износът на България се развива изпреварващо спрямо вноса от Германия, което само по себе си е забележителен успех. Германия продължава да държи палмата на първенството като най-голям и важен търговски партньор на България. Тези актуални данни за развитието на двустранния стокообмен показват, че българските продукти все повече се налагат на европейския пазар, че качеството на изделията се подобрява и че цените на българските стоки и услуги стават все по-конкурентноспособни на големия общ пазар. Вече можем да твърдим, че при това развитие след още 5 години ще прекрачим границата от 10 млрд. евро във взаимната търговия“, коментира д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара. „2018 г. бе добра и по отношение на инвестициите. По данни на БНБ преките инвестиции от Германия надхвърлят 150 млн. евро. Няколко нови германски инвеститора, предимно от аутомотив сектора, избраха България като инвестиционна дестинация“, допълни още той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg