EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

82 антикризисни мерки на кабинета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

82 антикризисни мерки на кабинета

mail16:41 | 16.09.2009прегледи 516 коментарикоментари 0


Министърът на финансите Симеон Дянков съобщи, че Министерският съвет е разгледал краткосрочни икономически мерки за възстановяване на българската
икономика.
В програмата са включени и одобрените вчера от Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/  32 мерки.
Общо краткосрочните антикризисни мерки са 82 и за една седмица те остават "отворени" за предложения от представителите на парламентарните групи, каза Дянков. Мерките ще бъдат приети от правителството на следващото му заседание.
Дянков добави, че днес мерките са изпратени в парламента. Те обхващат 9-месечен период, а управленската програма ще бъде представена след няколко седмици.
Краткосрочните мерки са в осем части.
В частта "Устойчивост на макроикономическата система" водещи са мерките са поддържане на балансиран бюджет за тази година, активизиране на дейността на България по присъединяването към механизма ЕРМ2.
В частта "Устойчивост на финансовата система" се предвижда намаляване на неефективните разходи в структурите на държавния бюджет с 15 на сто, запазване на единната ставка на ДДС от 20 на сто, осигуряване на взаимен достъп до информационните  системи на митниците и на НАП.
Третата част от мерките е свързана с подобряване на бизнес средата, четвъртата - с активизиране на аграрното производство, каза Дянков.
Той добави, че в краткосрочните икономически мерки подробно са посочени инфраструктурните проекти, които ще бъдат осъществени през този период.
Министър каза, че за първи път е включен анализ и за инфраструктурните проекти в областта на екологията и са посочени проектите, по които ще се работи в 9-месечния период на краткосрочните мерки.
Другите части от краткосрочните мерки са свързани със стимулиране на заетостта и социалното подпомагане, развитие на икономика, основана на знанието, ефективно управление на средствата от еврофондовете.
До края на годината държавната администрация ще бъде намалена с 15 на сто.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg