EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

8.1% е консумацията на нелегални цигари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8.1% е консумацията на нелегални цигари

mail07:45 | 09.10.2016прегледи 1460 коментарикоментари 0


За една година потреблението на нелегални цигари в страната е намаляло с 5.3 п.п. През второто тримесечие на 2015 г. потреблението на незаконни цигари бе отчетено в рамките на 13.4%, с което България се нареждаше и на 13-то място в ЕС, а според последните данни от към второто тримесечие на 2016 г. потреблението на незаконни цигари бележи най-ниското си ниво от 8.1%, измерено някога, нареждайки страната ни на 7-мо място сред страните-членки на ЕС /след Португалия, Чешката Република, Словакия, Дания, Люксембург, Белгия/. 

Компаниите отчетоха, че добрите резултати се дължат на проявената решителност и политическа воля на правителството и на засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, които кореспондират на увеличените обеми на законни продажби на пазара и на приходите в бюджета към настоящия момент за 2016 г.  Компаниите подчертаха, че натискът от страна на правителството срещу незаконно предлаганите цигари и нарязан тютюн трябва да продължи в интерес на легалния бизнес и бюджетните приходи.

Проучването се възлага на независима изследователска агенция от 5-те тютюневи компании, които са част от „Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари”* и се осъществява ежегодно за последните 9 години по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната, които съставляват основната и представителна извадка, покриващо над 40% от населението в България. В допълнение, незаконното потребление се измерва и в някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно за  всеки от тях. От 2010 г. насам  проучването се извършва на две вълни годишно – през второто и четвъртото тримесечие всяка година.

*“Инициативата за борба с незаконната търговия“ стартира през 2010 г. В нея участват Бритиш Американ Табако ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД , като нейна основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905