EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

80% от жените в България успешни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

80% от жените в България успешни

mail10:40 | 17.06.2011прегледи 1219 коментарикоментари 0


FEDA.bg
Маркетингът, човешките ресурси и ПР-ът са областите, в които жените са най-успешни като мениджъри. Това показват резултатите от проучването "Жените в управлението" на компанията за подбиране на персонал Stanton Chase International, направено сред 142 дами, заемащи високи управленски постове у нас. 80% от дамите-мениджъри в България смятат, че са намерили баланса в живота между кариерата и личния живот.
Половината от бизнесдамите у нас определят именно този баланс като успех. 49% от жените са заели първите си мениджърски позиции преди да навършат 30 години.
Красота и стил се оказват достатъчни за успеха на повечето жени у нас. На следващо място се нареждат личните качества. Проучването показва още, че все по-рано успяват да се реализират дамите в България.
Като шеф на голям екип, Дарина Пенева казва, че работата не я натоварва, а напротив, доставя и лично удовлетворение. Така успява да постигне баланс между личния живот и работата. Ролята на мениджъра не е свързан с работа от 9 до 17 часа, казва още тя.
Една пета от анкетираните смятат, че личностните качества са от най-голямо значение при изграждането на мениджърска кариера. На второ място те посочват професионалния опит (17%), а на трето – примера на ментор в ранните работни години (13%).
Сред основните качества на жената-мениджър участничките определят творческия подход (креативността), устойчивостта на стрес и подкрепата и разбирането към подчинените.
Обратно на очакванията типично женската интуиция е сред качествата, поставени от самите дами на по-заден план. Това е така, защото бизнесът изисква от жените да бъдат рационални, смята управляващият директор на Stanton Chase International Дарина Пенева.
Запитани дали смятат, че получават заплати наравно с мъжете на сходни позиции, само половината от анкетираните жени-мениджъри отговарят положително.
Основни качества на дамите-мениджъри са фокусираността, гъвкавостта и добрата самооценка. Проблеми жените изпитват обаче при разпределянето на отговорности и приемането на критика.
Бизнес средата в България дава добри възможности на дамите да заемат ключови управленски позиции в компаниите. Жените у нас и в Източна Европа като цяло са в по-добра позиция от тези в Западна Европа, заяви Пенева и цитира изследвания, според които процентът на изпълнителни директори-жени в Холандия е 2%, в Лондон – 5%, докато у нас 14% от директорите на 100-те най-големи компании са дами.

 


Тагове: компании, жени
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048