EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

8 млн.лв. се крадат от банкови карти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8 млн.лв. се крадат от банкови карти

mail08:00 | 30.12.2016прегледи 2446 коментарикоментари 0


Всяка година джобът на българина олеква с около осем млн. лева от кражби от банкови карти. През последните години няма ръст в тази тенденция, но няма и спад, съобщи БНТ.

По празниците е пикът на кражбите и измамите с банкови карти. Кражбите от този вид са световен бизнес, в който признат лидер е българската мафия, която винаги е няколко хода напред в търсеното на пробойни в системата. В последно време все по-често за източване на парите се използват устройствата за кражба от безконтактна банкова карта. Ставаме лесни мишени покрай празничното пазаруване в големите търговски вериги и МОЛ-ове. Развитието на технологиите дава шанс за нови изобретения.

По принцип устройствата за кражби представляват мобилни ПОС-терминали, които работят със сим карта и сим карта за ползване на Интернет. Това е задължително, за да може от картата да бъде изпратена сумата в определена сметка, за да се получи транзакцията.

Подобни устройства работят на батерия, на около 15-20 см могат да прихванат сигнал, който е на банкова карта.

Почти всички карти в България вече са с безконтактно плащане и тя не може да бъде изключена или елиминирана. Устройствата са лесно достъпни. Най-често се поръчват през китайски сайтове, а цената им варира между 300 и 800 долара.

Компаниите за картови разплащания твърдят, че при тях почти не са регистрирани подобни злоупотреби. Според тях потребителите могат да се защитят най-лесно като държат картите си една до друга в портфейла.

От безконтактните карти може да се откраднат най-много 25 лева.

Банкоматът обаче остава основен източник за припечелване на по-големи суми от родните бандити. В последно време в банкоматите се пробиват миниатюрни отвори и посредством отвертка тънко се повдига шътера, при който вътре се вкарва скимер, който не се вижда външно по никакъв начин.

Въпреки присъствието на скимера, който сканира данните от банковата карта чрез магнитната лента, крадците ще се нуждаят и от поставена камера, за да бъде взет ПИН-кода, без който източването не би могло да се осъществи.

За да ни заблудят допълнително престъпниците, оказва се, често променят и телефонният номер за помощ изписан на банкоматите. Тези телефони могат да бъдат променени от извършителите, така че като звъннете на тези телефони при проблем с картата, да си кажете на тях ПИН-кода. А той не е нужен никому - нито на банката, нито на който и да било, за да ви отстрани даден проблем.

Всеки от нас остава в равен риск - шанс да се предпазим има. У нас се предлагат пластики, които да поставим между банковите карти. Техните производители твърдят, че те са пълна превенция срещу евентуално сканиране или безконтактно източване.

Освен пластиките се предлагат и специални лепенки, които се поставят върху магнитната лента на картите.

Засега най-добрата охрана на парите в картата ни остава да държим по-голямата част от средствата си в спестовна сметка. Според банкови експерти е препоръчително да имаме до 1000 лева в картовата си сметка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960