EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

8 млн. лв. неустойка за проваления делфинариум в Несебър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8 млн. лв. неустойка за проваления делфинариум в Несебър

mail15:45 | 16.11.2010прегледи 639 коментарикоментари 0


Близо 8 милиона лева иска от Община Несебър "Феста Холдинг", след като стана ясно, че общината няма намерение да строи Делфинариум в Стария град, съобщава електронното издание Burgasinfo, позовавайки се на информация от компанията.
С нотариална покана, връчена на 01.11.2010 г., Община Несебър е поканена в 7-дневен срок от получаването й да сключи окончателен договор за продажба на терена за делифинариума. Тъй като към 08.11.2010 г. окончателен договор не е сключен, с нотариалната покана „Феста Холдинг" АД развали договора и от тази дата очаква връщане на всички преведени по сметка на общината суми, възлизащи на 5 211 940 лв., 3 000 000 лв. обезщетение за неизпълнение от страна на Община Несебър на сключения договор, както и законната лихва върху посочените суми до окончателното им изплащане.
В продължение на четири години Община Несебър отказва да сключи окончателен договор, с който да прехвърли на „Феста Холдинг" АД правото на собственост върху недвижим имот - частна общинска собственост в Старинен Несебър за изграждане на атракцион „Делфинариум", въпреки че дружеството е изплатило изцяло сумата, става ясно от съобщението.
Според "Феста" общинският съвет два пъти е взел решение за разваляне на сделката, макар че нямал право да взема такова, тъй като бил неизправна страна.
Решението за разваляне на договора бе взето след предложение на партия ДЕЛА и гласувано от съвета с мотива, че сделката е неизгодна за общината и жителите й. Тя бе сключена през 2005-та година и предизвика обществено недоволство, а ЮНЕСКО заплаши да изключи Несебър от списъка си заради предвиденото строителство в Стария град.
"В интерес на запазване на добри отношения, както и че „Феста Холдинг" АД не желае да натоварва бюджета на общината със съдебни и други разноски по инициатива на „Феста Холдинг" АД, на 11 и 12 ноември 2010 г. се проведоха срещи с кмета на Община Несебър, с председателя на Общински съвет - Несебър и общински съветници, на които бе представен проект на спогодба за извънсъдебно уреждане на отношенията", твърдят от дружеството. Със спогодбата то предлага в кратки срокове да бъдат върнати платените през 2005 и 2006 г. суми. В тази връзка от кмета бе поискано съгласие по Закона за кредитните институции, за да се разкрие информацията за наличността и операциите по извънбюджетните сметки на общината", посочват от "Феста Холдинг".
Оттам твърдят, че това е последен опит за доброволно уреждане на спора и ако общината не плати, оттам-нататък следват съдебни дела както за дължимите суми по нотариалната покана, така и за обезщетение за претърпените вреди от неизпълнението на предварителния договор, законната лихва върху тези суми до окончателното им изплащане, съдебните разноски, адвокатските хонорари и всички други разходи, направени от „Феста Холдинг"АД през тези 5 години.
Предстои проектът за спогодба да се обсъди на сесията на Общинския съвет в края на месеца, като представители на дружеството искат да участват в заседанията на комисиите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg