EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

8 млн. лв. инвестиции за път във Видинско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8 млн. лв. инвестиции за път във Видинско

mail13:09 | 19.04.2016прегледи 703 коментарикоментари 0


8 млн. лв. ще бъдат инвестирани в превантивния ремонт на 22 км от път I-1 /Е-79/ Димово - Медовница - Ружинци от км 39+400 до км 61+400. Отсечката е в списъка с проекти, за които на заседанието на Министeрския съвет бяха осигурени 119 млн. лв. за финансиране на дейности по превантивно поддържане на пътната мрежа в Северна България, за ремонтно-възстановителни дейности и за доизграждане на пътни инфраструктурни проекти в страната.

Очаква се ремонтните дейности в участъка между Димово и Ружинци да започнат през месец май. Предвидено е полагането на нови асфалтови пластове, маркировка, ограничителни системи, пътни знаци и т. н. Ще бъде ремонтирана и главната улица „Георги Димитров“ в гр. Димово, която съвпада с трасето на път I-1.

В момента пътят между Димово и Медовница е в недобро състояние поради натоварения трафик за Дунав мост 2 и некачествено възстановената пътна настилка през 2014 г. от община Димово, след ремонта на водопроводната и канализационната мрежа в града.

През март и април т. г. за повишаване безопасността на движение и изкърпване на участъка от км 4+600 до км 67+200 на път I-1 /Е 79/ Видин – Монтана са осигурени над 530 хил. лв. Средствата са от програмата за текущ ремонт на Агенция „Пътна инфраструктура“. От тях над 295 хил. лв. са вложени в отсечката Димово – Ружинци. До края на април т. г. в участъка от 39-ти до 42-ти километър от път I-1 в района на гр. Димово са предвидени ремонтни работи на над 3 000 кв. м от пътното платно.

Направлението Видин - Ботевград е сред приоритетни инфраструктурни обекти в инвестиционната програма на АПИ, с цел извеждане на тежкотоварния транзитен трафик от Дунав мост 2 извън малките населени места. Агенцията е организирала и предприела всички необходими действия, свързани с подготовката на проектите, за да може при осигуряване на финансиране да стартират строителните работи. Обсъждат се различни възможности за финансиране на проекта - заем от международни институции, средства от републиканския бюджет и т. н. При осигуряване на финансов ресурс изпълнението на проекта ще стартира с изграждането на обходния път на Димово, който ще е с магистрален габарит.

Проектът Видин - Ботевград е разделен на три участъка:

• Видин – Монтана – Враца – с дължина на проектното трасе 127 км;

• Враца – Мездра - 9 км;

• Мездра – Ботевград - 33 км.

Готови са идейните проекти за подучастъците Видин – Димово, Димово – Бела – Ружинци, Ружинци – Монтана и Монтана – Враца. Те са разгледани и приети от Експертен технико-икономически съвет на АПИ. Постановено е и Решение по ОВОС № 1-1/2016 г., което се обжалва.

За участъка Враца – Мездра е предвидена рехабилитация.

За отсечката Мездра – Ботевград е изготвен технически проект, с изключение на участъка от км 172+000 до км 174+800 (обход на гр. Люти дол), за който има утвърдено техническо задание за проектиране, включващо тунелно преминаване. Изготвен е и доклад по ОВОС с влязло в сила Решение на МОСВ. Извършено е предварително обхождане на трасето за издирване на археологически обекти. Във връзка с отчуждителните процедури са проведени обществени обсъждания на парцеларните планове в засегнатите общини.

(АПИ)


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg