EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

8 евроцента за kW/h от АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8 евроцента за kW/h от АЕЦ "Белене"

mail06:25 | 15.05.2018прегледи 2508 коментарикоментари 1


Около 8 евроцента е прогнозната цена към момента на киловатчас електроенергия след евентуалното построяване на АЕЦ "Белене". Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на днешната среща на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти в НДК. Той уточни, че тази цена е два пъти повече, отколкото електроенергията, която се произвежда от възобновяеми енергийни източници в САЩ, предава БТА. 

Иванов допълни, че инвестициите в производството на ток от ядрените централи са много по-малко от инвестициите, които се правят в производството на електроенергия от възобновяеми източници. По думите му капацитетът на ядрените централи е намалял със 17 гигавата инсталирани мощности. Според него тази тенденция се дължи на същественото намаление на цените на технологиите за производство на енергия от възобновяеми източници.

Иванов даде за пример, че производството на 1 киловатчас енергия от фотоволтаичните централи в САЩ струва 5 американски цента, а при вятърните централи цената е 4 американски цента. Той добави, че около 46 на сто е намаляла цената на електроенергията, произведена от фотоволтаичните централи за последните две години в Германия.

Председателят на КЕВР счита, че докато цената за производство на енергия от възобновяеми източници непрекъснато намалява, то цената на енергията, произведена от ядрени централи, постепенно се повишава.

Според него тези всички тези факти утвърждават убеждението, че ЕС е избрал правилната посока, поставяйки целта да бъде лидер в развитието и производството на енергия от възобновяеми енергийни източници.


 
Коментари
 
spassimir - 15-05-2018 г. 05:29:27

ако това е вярно и този началник е за смяна изведнъж стана много информиран за ситуацията по света .... а тези 8 евроцента са "бла бла... тази цена няма да е последна готов съм да се обзаложа че ще расте ... по специалистите могат да се аргументират защо ... а иначе пак същите реактори и производственна схема...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg