EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+8%-10% ръст на цените на имотите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+8%-10% ръст на цените на имотите

mail08:15 | 24.06.2017прегледи 2280 коментарикоментари 0


Средният годишен ръст, който се наблюдава през последните години на цените на недвижими имоти е между 8 и 10 процента, а очакванията за тази година са да е между 4 и 8 процента. Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА председателят на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти Ирена Перфанова.
Цените на жилищни имоти в София-център в момента са между 900 и 1500 евро на квадратен метър. Има оферти, както и реални сделки за 2000 евро на квадратен метър за имоти в по-добро състояние, в по-представителни сгради и в локации, в които рядко излизат недвижими имоти, както и в сгради с асансьори, което е типично за централната част. В южни райони средната цена е 1000 евро на квадратен метър, а в комплексите - 700-850-900 евро на квадратен метър, допълни Перфанова.
Миналата година в страната е имало около 250 хиляди сделки с недвижими имоти, от които 9 процента са концентрирани в София. Това е с 80 процента по-нисък брой на сделките в сравнение с този преди десет години. Перфанова отбеляза, че на този етап не може да се говори за имотен балон, но трябва разум при политиките за развиване на новото строителство и наблюдение доколко строителството се концентрира на едно място и с какви темпове се покачват цените на недвижими имоти. Луксозният сегмент отчита по-чувствително покачване на цените на недвижимите имоти, но това ще доведе до момент на пресищане и ценовите нива на този тип имоти първи ще спрат да се покачват, прогнозира Ирена Перфанова.
Новото строителство е сериозен процент от случващото се на пазара - от 2013 -2014 година, отбеляза Перфанова и допълни, че основно се покачва броят на новите сгради в големите градове, като пионери са София и Пловдив. С 9,56 процента се е е увеличил броят на издадените разрешения за строеж за жилищни сгради при сравнение между 2013 и случилото се в края на 2016 година, като този процент се качва между 1,5 и 4,7 процента на годишна база. За същия период с 48 процента са се увеличили разрешенията за строеж за броя на жилищни единици в страната, което показва годишен ръст всяка година с около 5 процента, като в първоначалния период завишаването е сериозно - около 29 процента, отчете Ирена Перфанова. За административните сгради процентите са много различни - за 2016 спрямо 2013 година има ръст само от 4,49 процента, тенденция, която продължава и в момента. Броят на издадените разрешения за строеж и започващите да се строят административни сгради върви надолу.
Относно започнатите строежи, ако се сравнява 2016 година с 2013 година, се забелязва отклонение в посока нагоре от 27,54 процента, като на годишна база тази разлика се движи между 5 и 12 процента - всяка година с тези проценти се увеличава броят на започнатите строежи. Броят на започнатите жилищни единици за същия период се увеличава с 62,93 процента.
През първото тримесечие на тази година спрямо първото тримесечие на миналата година в София има ръст на броя на започнатите сгради - около 7,34 процента, а ръстът в броя на започнатите жилищни единици е 41,81 на сто. Тази статистика не е равномерно разпределена в града, а е концентрирана на местата, където има повече свободни терени. В момента е тенденция да се търсят парцели около линията на метрото, каза председателят на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти.
В София-град се отчита спад в продажбите с 2,51 процента в първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година. За Пловдив спадът е 2,86 на сто надолу, в Стара Загора - 16,44 на сто, Русе - 32,25 процента. Голяма част от имотите, които се продават в ново строителство не са отчетени в статистика, тъй като се продават на разсрочено плащане и собствеността ще бъде прехвърлена на по-късен етап. Официалната статистика е от Агенцията по вписванията и това са вече прехвърлени сделки.


Тагове: имоти, цени
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg