EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

79 % повече изплатени субсидии за селски райони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

79 % повече изплатени субсидии за селски райони

mail13:15 | 04.05.2010прегледи 1921 коментарикоментари 0


Само за период от осем месеца - от 1 август 2009 г. до 20 април 2010 г. по Програмата за развитие на селските райони се отбелязва ръст от 82% на договорираните проекти и 83% на договорираната субсидия, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. За същия период е налице и сериозно увеличение - със 79% на броя платените договори по програмата. Това бе отчетено на петото заседание на Комитета за наблюдение (КН) на Програмата за развитие на селските райони (2007 – 2013 г.), което се провежда днес. Форумът бе открит от новоназначения ресорен заместник-министър на земеделието и храните Светлана Боянова, която е негов председател. В заседанието участват инж. Демина Байрактарска, директор на Дирекция „Развитие на селските райони”, която е Управляващ орган на ПРСР, изп. директор на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция Калина Илиева, представители на Европейската комисия, правителството, бизнес и синдикални организации, граждански сдружения и други институции, които имат отношение към прилагането на Програмата за развитие на селските райони и са членове на КН.
От началото на прилагането на Програмата за развитие на селските райони до момента са сключени 6 763 договора на обща инвестиционна стойност 792 749 165 евро. Безвъзмездната субсидия по тях възлиза на 566 861 168 евро. Изплатените до момента средства по програмата са в размер на 415 797 435 евро.
Комитетът за наблюдение обсъжда напредъка по всички стартирали мерки от ПРСР, плана за действие на Разплащателната агенция за обработка на постъпилите заявления, графика и бюджетите за отваряне на новия прием на проекти от юни 2010 г. Членовете на Комитета ще разгледат и промените с подготвяната пета нотификация на ПРСР. Те са свързани с облекчаване на процедурите за кандидатстване по някои от мерките по програмата, за които има слаб интерес, облекчаване на условията за бенефициентите от сектор „Мляко”, както и ускоряване на разглеждането на проектите по ос 4 ЛИДЕР.
На днешното заседание на КН ще бъдат дискутирани и констатациите в одитния доклад на ЕК и мерките, които Управляващият орган на ПРСР и Разплащателна агенция са предприели за преодоляване на проблемните области. А именно - изработването на по-ясна процедура за оценка на съответствието между размера на инвестициите и размера на стопанството и неговите потребности, която вече е факт. Както и предприетите промени в наредбите по отделните мерки на ПРСР за недопускане на условия за изкуствено разделяне на фирмите и стопанствата, които кандидатстват по програмата и др. Предстои промените в наредбите, касаещи прилагането на ПРСР по ОС-1 и ОС-3, да бъдат приети до 15 май.
Комитетът за наблюдение е най-висшият контролен орган по прилагането на Програмата за развитие на селските райони в България. Той заседава два пъти годишно – през пролетта и есента, като на пролетните заседания се обсъжда напредъка за предходната година и се одобрява доклада за изпълнението на ПРСР.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4156