EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

764 лв. за лятна почивка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

764 лв. за лятна почивка

mail16:03 | 16.06.2016прегледи 915 коментарикоментари 0


Международният лидер във финансовите технологии и иновации в онлайн кредитирането - Фератум Груп, направи за втора поредна година своето проучване „Европейски летен барометър“ в 19 европейски държави сред 17,631 домакинства, изследвайки техните нагласи и намерения за планирани летни разходи тази година.

Данните сочат, че родните домакинствата ще отделят средно по 764,72 лв. от разполагаемия си месечен доход за почивка или за други социални дейности това лято, като подобряване на дома и градината, посещения на заведения, сватби, покупка на облекла и др. Що се касае само до летните почивки, българите ще инвестират по-голям дял от разполагаемия си доход в почивка, спрямо други националности с по-висок икономически стандарт като Литва, Швеция, Полша, Испания, Финландия, Хърватия. Страната ни се нарежда на на 1-во място в Европа по този показател. По най-голям дял от общия бюджет, който ще заделят родните домакинства за летни активности, те се нареждат на 2-ро място в Европа след Германия. Основните дейности, които хората планират през лятото, са сходни в повечето държави - пътуванията из страната, покупка на дрехи и облекла, социални активности и сватби, ремонти в дома. В класацията на Фератум домакинствата ще отделят най-малко средства за развлечения и спортни събития. 44% от всички изследвани участници са заявили, че ще отделят толкова средства през лятото, колкото и през миналата година, 35% ще отделят повече, а 21% - по малко.

В проучването са анализирани и други данни като възприемане сред домакинствата на мобилното банкиране за разплащания по време на почивки, както и използването на все по-популярните AirBnb услуги за онлайн резервации на частни места за нощувки. 4,32% от българските домакинства смятат да почиват на такива места, резервирани през платформи от типа на AirBnb и в тази категория се нареждат на 2-ро място след Чехия, която е с 4,69%, но пък изпреварват страни с по-висок стандарт като Словакия, Румъния, Холандия, Естония, Полша, Франция и дори Швеция и Великобритания. Българите желаят да заплатят по-малко от 100 евро на вечер в хотел и в това си желание са наравно с Румъния, Холандия, Испания и Франция.  

Що се касае обаче до разплащания през мобилни устройства през отпускарския сезон, едва 35,36% от българските домакинства смятат да извършват такива мобилни транзакции, с което се нареждат на предпоследното място в класацията. За сравнение тези услуги са доста по-разпространени в Швеция, Полша, Норвегия, Франция и Великобритания, като шведските домакинства са с най-висок дял от 91,14%.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg