EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

76 млн.лв. помощ на тютюнопроизводители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

76 млн.лв. помощ на тютюнопроизводители

mail09:10 | 24.01.2020прегледи 1067 коментарикоментари 0


До края на февруари 40 хиляди тютюнопроизводители ще получат национална помощ от 76 млн.лв. Това бе решено на Консултативния съвет по тютюна, на който бяха определени и ставките за подпомагане на различните сортови групи тютюн. Това ще се случи два месеца по-рано в сравнение с предходни години, което е добър знак към тютюнопроизводителите, заяви в предаването на БНР „Преди всички“ председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. 

Тези средства отиват към 42 230 бенефициенти и се отнасят за референтен период 2007-2008-2009 година, уточни той. Подобна национална помощ обаче не фигурира в разчетите на Брюксел за следващия програмен период. Затова вече има сформирана работна група на браншови организации с идеята да се търси консенсус на европейско ниво с подобни организации за това преходната национална помощ не само за тютюна, а за целия сектор земеделие, да бъде актуална и през следващия програмен период 2021-2027, съобщи Филев.

Няколко държави прилагат подобна преходна национална помощ и мисля, че ще намерим съмишленици, допълни той.

„Ако няма финансови инструменти за сектор тютюн, тютюнът ако остане само на продажната си цена на тютюневата суровина, е обречен на гибел“, категорично заяви Филев. „Така че ще правим всичко да се осигури финансов инструмент, да се работи по бъдеща схема сектор тютюн да има финансиране. И сега няма европейско, поне на национално ниво да успеем да го постигнем“, коментира Цветан Филев.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg