EUR 1.9558
USD 1.7973
CHF 1.9740
GBP 2.2988
CNY 2.4807
you tube
mobile version

7.5 млн.евро за консервация на АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7.5 млн.евро за консервация на АЕЦ „Белене”

mail17:51 | 26.04.2010прегледи 883 коментарикоментари 0


Вицепрезидентът на “Атомстройекспорт“ Генадий Тепкян, който участва днес в кръгла маса за АЕЦ „Белене” в българския парламент, съобщи, че за консервиране на площадката на ядрената мощност са необходими 7.5 млн. евро.
В договора между руската компания и НЕК са посочени цена на проекта и ескалационна скала, които не са променяни досега.
Той обясни още, че не е желателно площадката на АЕЦ "Белене" да остава в това състояние, необходимо е тя да се консервира.
Освен това той каза, че въпреки перипетиите по проекта двата реактора се произвеждат в руските заводи съгласно предварителния график и трябва да бъдат готови преди 2014 година.
На въпрос какво ще стане с реакторите, ако до завършването им централата в България не е построена, Тепкян заяви: "Толкова атомни централи строим по света, ще намерим къде да ги сложим".
Според Георги Касчиев от Института за изследване на риска във Виена, до този момент разходите по проекта са изцяло за сметка на българските данъкоплатци, като всеки един от тях вече е платил по 400 лева.
 
Изборът на консултант по проекта АЕЦ "Белене" трябва да приключи до средата на юни 2010 г., шест компании са кандидатствали. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова. 
Компаниите, подали документи за кандидатстване в процедурата по избор на консултант, са HSBC, Сосиете Женерал, KPMG в консорциум с Магуайър, Ротшилд, Аржил и Ърнст анд Янг. В момента проектът АЕЦ "Белене" е в затихнала фаза, очакваме да имаме ясна правна и финансова рамка и консултантът ще има този ангажимент, каза Христова. Според нея липсата на инвеститорски интерес към проекта до този момент е именно заради липсата на ясна рамка и визия. Консултантът ще преговаря с потенциални инвеститори и ще направи проучване на пазара, за да се види каква ще бъде консумацията и потреблението на
електрическа енергия и как ще изглеждат цените. Такива анализи са правени на парче, но не разполагаме с цялостна разработка, аргументира се Христова. Заместник-министърът каза в отговор на въпрос, че има нужда от консервиране на площадката, за да бъде тя съхранена. НЕК има ангажимента да дефинира тази необходимост и това, че отпускането  на средства е целесъобразно и абсолютно наложително, каза Христова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg