EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

73 млрд. лв. спестявания в банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

73 млрд. лв. спестявания в банките

mail09:05 | 14.05.2018прегледи 1306 коментарикоментари 0


Хората държат в банките в България в момента 48 милиарда лева, а фирмите - 20 милиарда лева. Общо към 72-73 милиарда имат гражданите и фирмите в банките у нас. Ръстът на спестяванията е обичайният за последните години - около 6-7 процента годишно. Това каза за БНТ председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов и главен изпълнителен директор на ОББ.

По неговите думи, тези депозити и спестявания на гражданите се трансформират в кредити. С тези пари се финансира кредитната активност на хората.

Андронов е категоричен, че ниските лихви продължително време и спокойната икономическа среда, увеличената заетост и нарасналите доходи провокират увеличаване на инвестициите. Той даде пример с цените на недвижимите имоти, които растат повече от предишните години, особено в няколко големи града.

Според Андронов, икономическият растеж се усеща и по повишеното теглене на фирмени заеми, като средствата все повече се инвестират в модернизация на производствената база. Андронов вижда голяма спирачка за нарастване както на кредитирането, така и на икономиката в пазара на труда, защото всички сектори на икономиката изпитват един и същи недостиг на работна ръка.

„Влизането на България в чакалнята на еврозоната ще даде сигурен знак, че страната ни ще е част от развитите страни, което е положителен сигнал за инвеститорите", подчерта Андронов.

Той успокои, че еврото няма да навреди нито на спестяванията, нито на доходите ни, след като бъде въведено в България.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886