EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

700 млн. лв. са разходите по европроектантски труд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

700 млн. лв. са разходите по европроектантски труд

mail10:40 | 06.07.2010прегледи 737 коментарикоментари 0


15 млрд. лева е достъпното финансиране по всички оперативни програми, 600-700 млн. лв. от тях са свързани с покриване на разходи за проектантски труд. Това заяви министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев на Конференция на тема „Мястото на архитектите и проектантите в повишаване на усвояемостта на европейските фондове и реализирането на качествени и устойчиви проекти в България”, информира агенция Фокус. Гилдията има отговорност, свързана с усвояването на европейски средства, подчерта министърът. Средната усвояемост за ЕС е 27 %, България сега е с 25 %. 4.5 % от наличните средства са разплатени към момента. Договорени са около 34 %. Дончев заяви, че сега всички инструменти са достъпни за България, нямаме нито един блокиран, ограничен. Това, което ще се случи и се случва, зависи само от нас – всички субекти по веригата, заяви той.
Министърът посочи, че усилията обикновено са били насочени към повишаване на административния капацитет, да се обучат служителите в общините.
По думите му - голяма част от тези усилия не са били особено резултатни, доколкото не са били практико-приложно ориентирани – служителите познават институциите на ЕС, но срещат затруднения с документацията и конкретната работа по проектите. Според Томислав Дончев, извън конкретния бенефициент, трябва да има хоризонтален диалог с всички специалисти – ако някой бенефициент е недотам подготвен, те да коригират неговата грешка.
Процентът на договорените средства до края на годината се очаква да бъде 40 %, а на разплатените – 10 %. Това ще бъде десетократен ръст, но най-важното е какво ще се случи. Всяка една инвестиция е изключително видима и нямаме право да даваме лоши примери. Най-дълбоката цел е процесът на модернизация, каза той.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161