EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

70% от шофьорите не разбират регулировчика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

70% от шофьорите не разбират регулировчика

mail13:04 | 16.05.2018прегледи 2019 коментарикоментари 0


Проучване сред младите шофьори показва, че 70% от тях не познават знаците на регулировчика, а 80 на сто не правят разлика между акт и фиш. Мнозина бъркат светлинната сигнализация на светофарите и не знаят кога е позволен обратният завой. В проучването, направено по инициатива на Съюза на българските автомобилисти, са участвали 3500 нови водачи, 25% от които са жени, а останалите - мъже.

Данните сочат, че особено голям проблем за младите водачи са организацията и редът за преминаване през кръстовища. Близо 70% от участниците в анкетата се затрудняват да определят степенуването на различните видове регулация - регулировчик, светофар, знаци, пътна маркировка. Сериозен проблем за тях е и правилната преценка на ситуация, включваща два или повече автомобила и пешеходец.

През 2017 г. въпрос, набрал изключителна популярност - с автобус и автомобил на кръстовище, се е паднал на близо 600 участници, като една трета от тях са отговорили правилно въпреки шумните публични дебати.

Наред с това младите шофьори показват слаби познания на нормативната уредба. Освен че близо 80% от тях не са наясно с разликата между фиш и акт, не знаят и какви документи да носят със себе си на път и с какво трябва да бъде оборудван автомобилът им. Слаб е интересът, който проявяват към актуални промени на Закона за движението по пътищата.

Оказва се, че част от участниците в проучването са извършили нарушения още преди да са придобили свидетелство за управление на МПС, когато са били неправоспособни, а някои и непълнолетни. Други само за последния месец имат сериозен брой констатирани нарушения. Например 20-годишен шофьор, който има близо 2 години стаж зад волана, в рамките на март-април има 3 съставени фиша и едно издадено наказателно постановление. 

В Русе 75% от положилите теста не са били наясно с пътната маркировка. Едва двама души в Плевен отговорили правилно на въпрос за използването на обезопасителни колани. Нито един от участниците не знаел необходимото за превозните средства със специален режим на движение. Във Варна само половината знаели правилата при изпреварване.

Междувременно Пътна полиция пусна обществена поръчка за още 56 лазерни камери на триноги, които засичат автомобили за превишена скорост. От 12 март във всяка една от 28-те областни служби на КАТ има едно такова устройство. Търгът е с прогнозна цена от 2 566 666,66 лева без ДДС. В сумата са включени настройките, техническата поддръжка, тестове преди пускане в експлоатация, обучение на полицаи, разработка на софтуер за автоматично генериране на електронен фиш за глоби. Оферти се подават до 13 юни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg