EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

70% нелегална търговия с цигари в погранични райони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

70% нелегална търговия с цигари в погранични райони

mail11:57 | 22.02.2010прегледи 1122 коментарикоментари 1


С по 300 тона на месец намалява обемът на официалните продажби на цигари, сочи статистиката на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия /АПТТИ/ за 2008-2009 година.
По граничните райони в страната делът на контрабандните цигари в търговията е 50-70 на сто, каза Христо Лачев - председател на браншовата организация. За всеки месец от отчетения период има спад с около 10 процента при продажбата на тютюневи изделия, а няма данни пушачите да са намалели, посочи Лачев. Това говори за голямо увеличаване на контрабандата, коментира той. Повишението на акцизните намалено търсене на цигари с официален бандерол, смятат от браншовата организация.
За въвеждането на задължителна регистрация по ДДС на всички търговци на цигари - на дребно и на едро, настояват от АПТТИ. От асоциацията алармираха за "колосално" източване на ДДС и за плащане без фактури при традиционната търговия с цигари чрез складове на едро.
За 2010 г. загубите за държавния бюджет могат да са 600-800 млн. лева, ако сивият пазар не се ограничи, прогнозира Лачев. Той изрази надежда контрабандното разпространение на цигари да намалее поне с 50 процента при въвеждането на по-строг контрол на пазара. В противен случай има риск дистрибуторските фирми на цигари да фалират или да минат в сивия сектор, тъй като предвидените продажби са по-малко от реализираните заради контрабандните стоки.
От асоциацията предлагат на агенция "Митници" да бъдат въведени диференцирани режими при издаването на лицензи за търговия с
тютюневи изделия на търговци на едро и на търговци на дребно, като първите бъдат контролирани по-строго. Друго искане е да се изравнят акцизните ставки за тютюна за пушене и цигарите. От АПТТИ посочиха, че ако това не се случи, има риск страната в страната ни тютюнът за пушене да заеме около 30 на сто от пазара на тютюневи изделия, като само през последните месеци този дял е достигнал до 15 процента.


 
Коментари
 
angi - 23-02-2010 г. 01:22:32

Niama kontrol hora i nemoje i da stane ,jalko za golemite firmi she zatvoriat kepenci i mnogo hora ste badat na ulicata,a kontrabandata niama spirane poviarvaite niama,vsichko jivo pushi cigari bez banderol vlezte v edno kafene i broite kolko pushat s banderol,tam shte vi svetne kakvo stava v balgaria,nito mnogo pari shte vliazat t akciz nito nishto,garantiram che i napolovinata ot minalogodishnia akciz niama da vzemat,prosto vsichko jivo minava na kontrabandni cigari tova e jestokata ISTINA !!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg