EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

70 млн. европейци неграмотни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

70 млн. европейци неграмотни

mail12:01 | 14.06.2016прегледи 1011 коментарикоментари 0


Европейската комисия прие нова и цялостна европейска програма за умения. Целта е да се направи така, че хората да развиват широк набор от умения от ранна възраст, и да се възползваме в максимална степен от човешкия капитал на Европа, с което в крайна сметка ще се стимулират пригодността за заетост, конкурентоспособността и растежът в Европа.

С Новата европейска програма за умения държавите членки и заинтересованите страни се призовават да подобрят качеството на уменията и тяхната приложимост на пазара на труда. Проучвания сочат, че на 70 милиона европейци липсват адекватни умения за четене и писане, а дори още по-голям брой имат слаби умения в областта на цифровите технологии и ниска математическа грамотност. Това ги излага на риск от безработица, бедност и социално изключване. От друга страна, голям брой европейци, особено висококвалифицираните млади хора, работят на позиции, които не отговарят на техните заложби и стремежи. В същото време 40% от европейските работодатели твърдят, че не достигат хора с нужните умения, за да се разрастват предприятията и да има иновации. И на последно място, твърде малко хора имат предприемаческата нагласа и компетентности, които да им позволят да започнат собствен бизнес и да се приспособяват към променящите се изисквания на пазара на труда.

Ето защо повишаването на равнищата на уменията, насърчаването на общополезните умения и намирането на начини за по-точно предвиждане на потребностите на трудовия пазар, включително въз основа на диалог със стопанския сектор, са от съществено значение за подобряването на перспективите на хората в живота, за подпомагането на справедлив, приобщаващ и устойчив растеж и за това обществата ни да са сплотени.

За да спомогне за справяне с предизвикателствата по отношение на уменията, Комисията ще инициира 10 действия, с които ще се разгледат тези въпроси, като ще се хвърли по-голяма светлина върху уменията и ще се подобри тяхното признаване на местно и национално равнище и на равнището на ЕС — от училищата и университетите до пазара на труда.

Ситуацията в България

69% от българите на възраст 16-74 години нямат елементарни цифрови умения, т.е. не могат да работят с интернет, компютри и смартфони. Средно за ЕС делът на компютърно неграмотните е доста по-нисък - 41%.

У нас 54% от фирмите трудно намират подходящи кадри - при 40% средно за ЕС. В същото време 1/3 от нашия бизнес инвестира в обучение на персонал, докато в ЕС 66% от компаниите пращат работници и служители на курсове.

zoom_sss

Докладът на ЕК разглежда и от отраслите, които са във възход и отварят работни места. Картината във всяко кътче от ЕС е съвсем различна и твърде специфична.

Най-бързо растящите професии в България са събирачи на дългове, строители, миньори, оператори в кол центрове, банкови и други служители.

В Румъния има бум на търсенето на продавачи, чиновници и служители в транспорта, а в Полша хит са електротехниците, следвани от хигиенисти и охранители.

В Гърция има дефицит на сервитьори и бармани, на медицински сестри и на домашни помощнички и гледачки, а в Португалия - на продавачи и работници в кожарски и текстилни фабрики.

В Унгария и в Испания очевидно селското стопанство е в разцвет, защото в челото на "растящите" са фермери и рибари.

Във Великобритания най-много работни места се отварят за лекари и медицински сестри, а също и в строителството, само че докато у нас се търсят работници, там - началници, мениджъри.

В Швеция се роят позициите за административен персонал и начални учители. Апетитът за IT експерти се увеличава най-вече във Финландия и Италия, а в Холандия особено търсени са юристите и социалните работници.

Като цяло в ЕС най-бързо се увеличават нуждите от начални учители, от софтуерни специалисти и от финансисти, констатира ЕК.

Европейската комисия предлага 10 действия, по които да се работи през следващите две години.

  • Гаранция за уменията, която помага на лицата в зряла възраст с ограничени умения да придобият минимално ниво на езикова и математическа грамотност и умения в областта на цифровите технологии и да се доближат до придобиването на средно образование.
  • Преразглеждане на Европейската квалификационна рамка за по-добро разбиране на квалификациите и по-добро използване на наличните умения на европейския пазар на труда.
  • „Коалиция за умения и работни места в областта на цифровите технологии“, която събира заедно държавите членки и заинтересованите страни от сферите на образованието, заетостта и промишлеността с цел да се създаде голям резерв от таланти в областта на цифровите технологии и да се гарантира, че хората, както и работната сила в Европа имат подходящи умения в областта на цифровите технологии.
  • „Подробен план за действие за секторно сътрудничество във връзка с уменията“ за по-добро събиране на данни за нуждите от умения и преодоляване на недостига на умения в конкретни икономически сектори.
  • Други действия ще започнат да се изпълняват по-късно тази година и през 2017 г.:
  • „Инструмент за съставяне на профил на уменията за гражданите на трети държави“, за да се подпомогне ранното идентифициране и съставяне на профил на уменията и квалификациите на търсещите убежище лица, бежанците и другите мигранти.
  • Преразглеждане на рамката Европас, за да се предложат на хората по-добри и по-лесни за употреба инструменти, с които да представят своите умения и да получават полезна информация в реално време за търсените умения и тенденциите при уменията, която да им помогне в избора на кариера и обучение.
  • Превръщане на професионалното образование и обучение (ПОО) в първи избор, като се обогатяват възможностите на учащите се в областта на ПОО да започнат обучение в процеса на работа и се насърчава по-голяма видимост на добрите резултати на пазара на труда на професионалното образование и обучение.
  • Преразглеждане на Препоръката относно ключовите компетентности, за да се помогне на повече хора да придобият основния набор от умения, необходими, за да се работи и живее в 21-ви век, със специален акцент върху насърчаването на предприемаческите и ориентираните към иновациите нагласи и умения.
  • Инициатива за проследяване на дипломираните висшисти с оглед подобряване на информацията за тяхното развитие на пазара на труда.
  • Предложение за допълнителен анализ и обмен на най-добри практики за ефективни начини за решаване на проблема с изтичането на мозъци.

Контекст

Европейската програма за умения беше обявена в работната програма на Комисията за 2016 г. Тя ще подпомага за постигането на социално сближаване във възходяща посока и ще допринася за изпълнението на първия политически приоритет на Европейската комисия — „Нови стимули за работните места, растежа и инвестициите“, като предлага решения на три неотложни предизвикателства пред съвременните икономики: липсата на подходящи умения, за да се удовлетворят нуждите на пазара на труда, недостатъчната прозрачност на уменията и квалификациите и трудностите за прогнозиране и предвиждане на потребностите от умения.


Тагове: ЕК, работа, умения
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg