EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7 храни срещу стрес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 храни срещу стрес

mail15:02 | 19.12.2016прегледи 1208 коментарикоментари 0


Храната може не само да ни засити, но и да успокои нервите ни.

Най-сигурният продукт, който успокоява нервната система е рибата. Съществуват редица изследвания, които потвърждават, че полинаситените мастни киселини омега – 3, които се съдържат в морската риба, стимулират работата на сърцето и успокояват нервната система. Освен това рибата съдържа фосфор, който е незаменим минерал за смъкване на напрежението в мускулите.

Киселото мляко и твърдите сирена също са щит срещу високото напрежение. В тези продукти се съдържа повече витамин В. Известно е, че недостигът на този витамин намалява устойчивостта на стрес.

Житните растения и зърнените храни също трябва да са на масата ви всеки ден. Каша или просто покълнали семена са огромен източник на полезни вещества и витамини. А на нервите могат да помогнат, защото повишават преработката на серотонина в организма. Именно това е хормона на удоволствието. Освен това зърнените храни влияят на работата на сърцето. Те са също така източник на магнезий, който участва в синтеза на невропептидите в главния мозък.

От всички зелени растения, най-ценен за нашата нервна система е спанакът. Този продукт е богат на витамин К, който влияе на синтеза на хормоните, отговарящи за подобряване на настроените и устойчивост към стрес.

Нито един плод не е способен така да повдигне настроението, както най-обикновения банан. Този продукт не само е сладък и засища, но и в него се намират полезни витамини от групата В, магнезий и калий. Именно затова се препоръчва да се включи в порциона при стресови дни. Бананите помагат да се успокоим, да повишим вниманието и концентрацията си. Не случайно те се препоръчват за тези, които спират пушенето или пък са пред сложни изпити.

Дори замразените плодове пазят ценните витамини.

Още един успокояващ десерт са дребните червени плодове. Боровинките, ягодите и малините регулират преработката на кортизола. Неговото влияние в организма е опасно при сърдечносъдови заболявания, депресии и безсъние. Тези плодове са източник на радост и здрав сън. Те са богати също така на фибри и влияят положително на храносмилането. А от правилната работа на стомаха зависи нашата нервна система.

Най-добрата напитка да нервите според диетолозите е чаят от лайка. Това е идеален антисептик, помага за здравословния сън и много добре сваля напрежението. В комбинация с малко прясно мляко той се превръща в истинско приспивателно./Агрозона


Тагове: храна, стрес
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg