EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

7% ръст на добиви от пшеница, ниска цена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7% ръст на добиви от пшеница, ниска цена

mail11:10 | 10.08.2016прегледи 938 коментарикоментари 0


Отчита се 7% ръст на реколтата от пшеница в България, добивите са в порядъка на 460 - 470 килограма на декар, каза за Радио Фокус - Пловдив Ангел Вукодинов, председател на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му в Пловдивско добивите са близки по количество - около 400 килограма за декар, като и в региона се има малък ръст на реколтата от пшеница.

„Зърнопроизводителите събраха над 5 милиона тона пшеница, но това не е толкова радващо. Причината е, че резултатите се измерват количество по цена. Спадът на цените в момента е около 20% на база миналата година. Цените се влияят от световни фактори, Черноморския басейн също играе важна роля. В рамките на миналата година тон пшеница се продаваше за около 300 лева, а на места и повече за качествена пшеница. В момента цените са в порядъка на 250 - 270 лева за тон и то за много качествена пшеница", коментира Ангел Вукодинов.

Председателят на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите обясни, че върху цените влияят страни като Русия, Казахстан и Украйна, които са огромни производители и винаги са диктували цените на пшеницата в световен мащаб. „Само Русия има произведени над 70 милиона тона пшеница", добави Ангел Вукодинов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg