EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7 пъти по-високи доходи на богати ≠ бедни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 пъти по-високи доходи на богати ≠ бедни

mail06:40 | 29.02.2016прегледи 3895 коментарикоментари 0


Растежът на БВП в България ще бъде около 1.5% през 2016 година и 2 % през 2017 г. с подновеното ускоряване на изпълнението на проектите на ЕС. Това показва редовна прогноза на ЕК. Поради кризата равнището на потенциалния растеж на България намаля с над 50%, като по този начин спря сближаването с другите икономики по отношение на реалните доходи”, се посочва в доклада. Бедност и социално изключване в България продължава да е изправена пред едно от най-високите равнища на бедност и неравенство на доходите в ЕС. Въпреки непрекъснатото увеличаване на минималната работна заплата и растежа на доходите, доходите на най-богатите са почти седем пъти по-високи от тези на най-бедните.

Двигатели на растежа и перспективи

Очаква се след спад през 2016 г. растежът да се възстанови през 2017г., но икономиката продължава да бъде отслабена. Производството нарасна с над 2 % на годишна основа през първите три тримесечия на 2015 г., подкрепяно главно от силното увеличение на нетния износ и на публичните инвестиции. Според зимната прогноза на Европейската комисия за 2016 г. се очаква реалният БВП да се е увеличил с 2,2% през 2015 г., като спадне на 1,5% през 2016 г. с намаляването на финансираните от ЕС инвестиции, преди да се увеличи до 2,0 % през 2017 г. Потреблението на домакинствата се предвижда да продължи да нараства умерено през 2016 и 2017 г., подкрепено от слабо подобрява не на условията на пазара на труда и на заплатите. Очаква се нетният износ да влияе положително на растежа през цялото време, макар и в намаляваща степен. Въпреки това безработицата продължава да бъде висока и икономиката остава под потенциала си през цялото време.

Инфлация

Инфлацията все още е рекордно ниска. От средата на 2013 г. преобладава дефлационна тенденция в резултат на спад на цените на суровините на международните пазари, слабото вътрешно търсене и намаленията на административно регулираните цени. Предвижда се инфлацията да остане отрицателна през 2016 г. и под средното равнище за ЕС. Обезцененото евро и увеличаването на паричната маса на Европейската централна банка обаче, заедно с неблагоприятните условия на пазара на труда, би трябвало обаче да окажат известен инфлационен натиск, като се има предвид, че паричната единица е фиксирана спрямо еврото. Въпреки това средата на ниска инфлация прави по-трудно за частния сектор и правителството да намалят съотношенията на задълженията си поради бавния растеж на номиналния БВП и на доходите.

Пазар на труда

Възстановяването на пазара на труда е стабилно, но слабо заради продължаващите структурни проблеми. След първоначалното съкращаването на работни места икономиката не успя да усвои наличното предлагане на труд поради структурни проблеми, включително въздействията върху пригодността за заетост от дълготрайната безработица и несъответствията между търсените и предлаганите умения. Дълготрайната безработица продължава да нараства въпреки повишаването на заетостта като цяло. Това подчертава структурния ѝ характер и ниските възможности за активизиране на политиките на пазара на труда , възпрепятствани от ограничено приоритизиране и насочване. Младежката безработица и неактивност са особено важни предизвикателства в това отношение. Бързото застаряване на населението и значителната емиграция допринасят за поддържане на низходяща тенденция на безработицата, но намаляват потенциала за растеж и водят до недостиг на умения . Безработицата спадна до 9,6 % през първите три тримесечия на 2015 г., което е малко над средната стойност за ЕС. Продължаващото слабо нарастване на заетостта, което се предвижда да достигне годишно 0,5% през 2017 г., заедно с продължаващото намаляване на работната сила се очаква да доведе до допълнително намаляване на равнището на безработица до 8,8% през 2017 г. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg